EK springen: goud voor superieure Zweedse ruiters, Nederland zevende

  • 1 september 2023 16:33

door: redactie, 1 september 2023 16:33
Milaan
stegen.net

De Zweedse springruiters zijn Europees kampioen geworden in de landenwedstrijd. De equipe won met overmacht, Ierland pakte zilver en Oostenwijk brons Nederland werd zevende.

De Zweedse bondscoach Henrik Ankarcrona stond te stralen. ,,Parijs is voor ons het grote doel, maar dit is in de aanloop een belangrijke mijlpaal, waar ik heel trots op ben.”

De Zweedse bondscoach Henrik Ankarcrona straalt na het behalen van de gouden medaille van het Zweedse team.

De Zweedse ruiterploeg beperkte de schade tot slechts 9.51 strafpunten. Wilma Hellström, Jens Fredricson en Rolf-Göran Bengtsson bleven vrijdag in de slotronde foutloos, terwijl Henrik von Eckermann één balkje kreeg, wat werd weggestreept.

Zilver voor Ierland

Het zilver was voor de Ierse equipe, dat met totaal 18 strafpunten tegen een flinke achterstand aankeek ten opzichte van de oppermachtige Zweden. De bronzen medaille ging naar Oostenwijk, dat op 22.77 strafpunten eindigde. Ze mochten de Duitsers dankbaar zijn, want die duikelden van het podium nadat hun laatste ruiter Gerrit Nieberg een dure fout maakte.

EK springen Jur Vrieling Nederland zevende
Jur Vrieling en Long John Silver 3 N.O.P. tijdens het EK springen 2023 in Milaan.
© FEI | Leanjo de Koster

Nederland is als zevende geëindigd, met een totaal van 26.29 strafpunten. Willem Greve presteerde sterk, met één strafpunt voor de tijd met Highway TN. Maikel van der Vleuten kreeg zes strafpunten met O’Bailey vh Brouwershof N.O.P. en Harrie Smolders zette als laatste Nederlander een prachtige nulronde neer. Zijn Uricas vd Kattevennen lijkt met het parcours beter te worden.

Jur Vrieling kon zijn uitstekende vorm helaas niet volhouden. De ruiter uit Holwierde begon heel goed, maar Long John Silver N.O.P. maakte eerst een hele lichte fout op de planken steilsprong, waarna in de driesprong nog een balk rolde. Met acht strafpunten moest dit resultaat worden weggestreept. Vrieling blijft in de individuele stand wel de beste Nederlander, met 9.62 strafpunten, goed voor plaats 19.