MKZ: geen Indoor Tolbert, wel Indoor Brabant

  • 14 maart 2001 11:09
door: Steven Stegen, 14 maart 2001 11:09

📌 Tolbert
📝 STEGEN.NET

Het indoor concours Tolbert, dat van 24 tot en met 31 maart zou worden gehouden, gaat niet door. Dat heeft de organisatie woensdag bekend gemaakt. De reden is de situatie rond de ziekte mond en klauwzeer.

De organisatie, de Stichting Indoor Tolbert, heeft dat besloten naar aanleiding van de eisen die worden gesteld aan de ontsmetting. De organisatie heeft geen moment overwogen een ontheffing aan te vragen, zoals Indoor Brabant wel heeft gedaan en ook heeft gekregen.

,,De maatregelen die werden verlangd om zo’n ontheffing te krijgen, zijn in de praktijk voor ons nauwelijks uitvoerbaar”, zegt een teleurgesteld voorzitter Tonny Meijer. ,,Het kost zoveel inzet van materiaal, maar ook van extra mensen, dat het bestuur van mening is dat zij niet aan de ontheffingseisen kan voldoen. En nu er ook nog een vervoersverbod voor andere dieren van kracht is geworden, blijkt dat we de zaak op tijd hebben afgelast.” 

Wanneer er met een ontheffing gewerkt zou worden, had de Stichting Indoor Tolbert niet alleen moeten zorgen voor een volledige registratie van deelnemers met adres en telefoonnummers, maar ook voor ontsmettingsbakken voor vrachtwagens, auto’s en trailers.

Ook zouden er ontsmettingsbakken aanwezig moeten zijn voor bezoekers, begeleiders, ruiters en andere mensen die het concours willen bezoeken. ,,Een ondoenlijke en erg kostbare zaak”, aldus voorzitter Meijer, die ook nog bang was voor het afkondigen van een algeheel vervoersverbod tijdens het concours.

,,Stel dat wij al drie dagen bezig waren met het afwerken van het concours en plotseling wordt een vervoersverbod van alle dieren, dus ook paarden, van kracht voor het gehele land. Op zo’n moment staan we voor een enorm probleem. De paarden die op dat moment bij ons in de manege gestald staan, mogen niet weg. Het houdt in dat wij ze in ieder geval 72 uur onderdak moeten bieden, met alle gevolgen van dien. Zo moet er voldoende voer zijn en ook moeten de paarden verzorgd worden. We hadden dan grote problemen gekregen”, aldus Meijer. De organisatie spreekt over een verlies van enkele duizenden guldens.