Dertien finalisten starten in finale wereldbeker Aarhus

Share
  • 4 april 2001 20:42

door: redactie, 4 april 2001 20:42

AARHUS | STEGEN.NET
De finale van de wereldbeker dressuur, die vrijdag in het Deense Aarhus begint, zal het definitief moeten doenmet dertien deelnemers. In principe werden er zestien verwacht, maar onder andere Anky van Grunsven en Sonja Gademan, maar ook de Japanner Toshihiko Kiso, van wie de paarden bij Van Grunsven op stal staan, hebben wegens het veevervoersverbod door het mond- en klauwzeervirus in Nederland van deelneming moeten afzien.

Joep Bartels, directeur van de wereldbeker dressuur, heeft hemel en aarde bewogen om een vrijstelling te krijgen voor de dieren van de Nederlanders, maar alle moeite was tevergeefs.

Verliezen
Bartels zegt alle begrip te hebben voor de problemen die MKZ met zich meebrengt, ,,Maar er wordt naar mijn smaak wat al te gemakkelijk heengestapt over de verliezen die de paardensector door MKZ lijdt. Per dag is daar zeker 3 à 4 miljoen gulden mee gemoeid.”

Ook ergert Bartels zich aan het volgens hem te strakke verbod op het vervoer van paarden. ,,Ik heb er volledig begrip voor als die dieren deel uitmaken van een multifunctioneel bedrijf met ook kwetsbare diersoorten. Maar als het gaat om een zuivere paardenhouderij, zet ik daar vraagtekens bij. Bovendien ken ik schrijnende gevallen van zieke paarden, die door het verbod niet geholpen konden worden en daardoor overleden. Dat gaat wel heel erg ver.”