Grand Prix ultiem doel voor Truusje Smeding

Grand Prix ultiem doel voor Truusje Smeding

20 april 2001 10:33 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 4 minuten

VRIES
Dressuuramazone Truusje Smeding bestempelt zich als een echte amateur, maar haar prestaties zouden een prof niet misstaan. De amazone uit Vries beleefde met Kenton (v. Ferro) een meer dan uitstekend winterseizoen, met als hoogtepunt het behalen van de reserve-titel in de klasse Z2 bij het indoorkampioenschap van de KNF in februari. ,,Dat was zeker een hoogtepunt, maar het is natuurlijk wel een momentopname. Als iedereen een half uur later nog eens zou rijden kon de uitslag heel anders zijn”, reageert de Drentse amazone nuchter.

Truusje Smeding presteert de laatste tijd opvallend goed. © nhp
Als je ziet hoe fanatiek Smeding wedstrijden rijdt en hoe ze intensief met haar paarden bezig is, dan is het moeilijk te geloven dat ze er ook nog andere dingen naast doet. Toch is dat zo. ,,Ik zie mezelf echt als amateur. Ik werk drie dagen per week op een bank in Assen en daarnaast heb ik twee wedstrijdpaarden. Het is een druk leven, maar ik heb het naar mijn zin.” In totaal staan bij Smeding tien paarden op stal. Voor de training krijgt Truusje Smeding hulp van drie jongedames, die het maar al te leuk vinden om bij te springen. De 15-jarige Emmelie Scholtens brengt de laatste maanden de jongere paarden met veel succes uit op de wedstrijden. In negen maanden vorderde ze van de B naar de M2.

Met Kenton werd ze deze winter Drents kampioen en vervolgens dus tweede op het kampioenschap van de KNF in Ermelo. Smeding rijdt de Ferro-nazaat nog geen jaar. Het eerste opvallende optreden was vorig jaar september op de Levade in Ermelo. Na de eerste dag stond het duo van de Ravenruiters er zeer goed voor, maar op de tweede dag kon Smeding haar hoge klassering niet vasthouden. ,,Heel jammer. Dat was de minst goede dag die we dat hele jaar hebben gehad. Nee, met zenuwen had het helemaal niets te maken. Daar heb ik absoluut geen last van. Ik denk dat de Levade gewoon nog te vroeg voor ons kwam. Kenton was die tweede dag gewoon moe. Hij was misschien ook wel onder de indruk van het hele gebeuren.”

Gelders

Smeding wil de getalenteerde Kenton, die door haar vriend Michael Taken werd ontdekt, nog het hele zomerseizoen in de Z2 uitbrengen. ,,Maar thuis ben ik natuurlijk al vooruit aan het trainen. De pirouettes zitten er al in. Het is de bedoeling om dan in september naar de nationale dressuur over te stappen.” Daarin heeft Smeding ook al flink wat ervaring opgedaan. Met haar andere wedstrijdpaard, de vos Herbie, is ze actief in de Prix St Georges en aan het trainen voor de Intermédiaire II. ,,Herbie is een heel ander paard dan Kenton”, zegt ze. ,,Hij ziet er inderdaad wat Gelders uit. Het is een jonge Woldstreek uit een tuigpaardmoeder. Dat maakt hem toch wel apart. We hebben hem als veulen gekocht op een veiling in Exloo. Ik vond het wel een gokje waard en ach, de prijs was ook nog eens redelijk.” Smeding hoopt Herbie binnenkort in de Intermédiaire II te kunnen starten. ,,Als dat lukt, dan ben ik een heel eind op weg naar de Grand Prix. Want dat is uiteindelijk toch het doel.” Ze is optimistisch dat het gaat lukken. ,,Piaffe en passage doet hij thuis al. Nu nog kijken of hij het op concours ook laat zien.”

Truusje met Kenton. © nhp
Smeding is een trouwe leerling van Loes Corsel, die de laatste maanden regelmatig door haar pupil werd geklopt, zowel op het Drentse kampioenschap als in Ermelo. De competitie tussen de beide dames houdt het voor iedereen leuk. Truusje Smeding peinst er niet over om naar een andere instructrice te gaan. ,,Ik blijf zeker bij haar lessen, want het klikt tussen ons erg goed. Het sterke punt van Loes is dat ze proeftechnisch heel goed les geeft, mede door haar eigen ervaring. Veel andere instructeurs hameren steeds op de basis. Natuurlijk is dat heel belangrijk, maar ze vergeten dan vaak dat je op concours wel door de proef moet. Als verjaardagscadeau heb ik eens een les gehad bij Johan Hinnemann in Duitsland. Dat was natuurlijk erg leuk en leerzaam, maar het hoeft van mij niet elke week. Van Loes kan ik nog heel veel leren.”

Smeding beseft dat ze als amateur in een prima positie verkeert. Kenton is voor de helft haar eigendom en Herbie volledig. Ze heeft dus niet te maken met eigenaren, die in hun grote enthousiasme misschien wel eens te hoge verwachtingen hebben en daardoor, ook onbedoeld, wel eens grote druk op de schouders van hun paarden en berijders plaatsen. ,,Het is ideaal om zelf de baas te zijn”, beaamt ze. ,,Je kunt in alle rust met je paarden werken zonder aan bepaalde verwachtingen te moeten voldoen.”

Smeding heeft niet de ambitie om van dressuurrijden haar beroep te maken. ,,Nee, hoe leuk ik het rijden ook vind, dat is niet wat ik wil. Ik ben blij dat ik er een leuke baan naast heb. Ik werk op de bank in een leuk team en ik kan ook eens wat schuiven met de werkdagen als de concoursen daar aanleiding toe geven.” Smeding is wel een fanatieke wedstrijdamazone. Ze heeft de laatste weken, toen er vanwege het MKZ virus een evenementenverbod gold, natuurlijk best zitten balen. ,,Maar natuurlijk heb ik er begrip voor dat de minister dat besluit heeft genomen. Het is een overmachtsituatie.” Dinsdagavond kwam overigens een einde aan de beproeving. Er mogen buiten het toezichtsgebied weer concoursen worden gehouden. Alleen paarden die van bedrijven komen waar ook evenhoevigen zijn moeten thuis blijven.
[Stegen.net] archief april 2001