Heidi Boekweit Gronings kampioen op 19-jarige Jackpot Surprise

Heidi Boekweit Gronings kampioen op 19-jarige Jackpot Surprise

9 februari 2003 20:39 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 2 minuten

Jackpot Surprise deed tijdens de Groningse indoor kampioenschappen dressuur zijn naam alle eer aan. Want de overwinning van het 19-jarige paard met amazone Heidi Boekweit was op z’n minst opmerkelijk. Het oudste paard van het gezelschap wist de concurrentie op een flinke achterstand te zetten. Na overwinningen in de gewone proef en de kür kon de 27-jarige Boekweit haar eerste provinciale indoortitel in ontvangst nemen.

,,Hij is met 19 jaar misschien wel wat oud, maar zeker nog niet afgeschreven”, aldus de amazone uit Bellingwolde. Boekweit was twee jaar geleden nog Gronings outdoorkampioen in de Z2 met haar paard Habaldy (v. Mytens xx). Dit paard is inmiddels overgenomen door haar vriend Richard Kiewiet, die er verdienstelijk zevende mee werd. ,,Ik had het gevoel dat ik er uit had gehaald wat ik kon”, aldus Boekweit.

Maar een opvolger liet niet lang op zich wachten. Via een contact bij de KNHS in Ermelo kreeg ze de beschikking over Jackpot Surprise, in eigendom van niemand minder dan Henny Huisman. Diens dochter Nikky kwam niet meer aan het paard op leeftijd meer toe, waarna de familie Huisman Jackpot Surprise een tweede jeugd gunde bij Boekweit, die het dier voor onbepaalde tijd in bruikleen heeft.

Door het ontbreken van Corrie Rave en Christa Laarakkers in de zwaarste klasse leek de strijd al snel gestreden, maar Boekweit zag dat anders. ,,Het was een zwaar kampioenschap, zeker omdat er ook een kür werd gereden. Ik won de gewone proef en moest daardoor als laatste in de kür rijden. Dat maakte het voor mij erg spannend. Te meer omdat Jackpot soms ineens knap ondeugend kan zijn.” Maar de titel van Boekweit kwam niet in gevaar. Op de tonen van Abba zette ze een totaalscore van 63.94% neer. Boekweit koos op aandringen van het team van haar dressuurstal voor deze muziek, omdat het bij de oudere juryleden ook prettig in het gehoor ligt.

De tweede plaats ging naar Hilda Luiten uit Winschoten, die een snelle promotie naar de Z2 met Nelson (v. Cabochon) beloond zag met een score van 62.61%. Moniek Vos van LR Neta pakte met Noah de derde plaats. In de Z1 was Esther Janssen de onbetwiste uitschieter. Met Orinoco behaalde de amazone uit Appingedam de titel met 66.22%. Bij de pony`s won Elaine Blijdorp de zwaarste klasse. Met Eros Ramazotti behaalde de amazone van de PC Schildwolde 66.56%, waarmee ze de favoriete Diana Zwerwer uit Groningen voor bleef. Zwerwer won wel de M2 met Oilily. Tea Meertens van de ponyclub Veendam werd kampioen in de Z1 met Kimber.