Marloes Oosterhof verrassende winnaar in Groningen

  • 15 februari 2009 18:45
door: redactie, 15 februari 2009 18:45
door Steven Stegen

WINSCHOTEN – Marloes Oosterhof heeft zaterdagavond verrassend de Groninger dressuurtitel klasse Z2 in de wacht gesleept. Dankzij een formidabele kür op muziek wist de 19-jarige amazone uit Delfzijl met haar paard Unochico de concurrentie op achterstand te zetten. ,,Op dit succes had ik echt niet gerekend”, aldus Oosterhof.

Monique Peutz werd Z1 kampioen met Tayvtin. Fokster Priscilla van der Veen geniet mee van het succes.

Monique Peutz werd Z1 kampioen met Tayvtin. Fokster Priscilla van der Veen geniet mee van het succes.

Jarmilla Peterson heeft zich de laatste maanden in de favorietenrol gereden, dankzij een groot aantal overwinningen met Don Chello. In de verplichte proef behaalde de amazone uit Wedde de hoogste score, maar in de afsluitende kür zat er voor Peterson niet meer in dan de vijfde plaats. Dat bracht de zomerkampioene van de Z1 uiteindelijk op de derde plaats. ,,Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Maar dit hoort er bij. Dressuur is nu eenmaal een jurysport. En smaken verschillen. Voor mijn gevoel heb ik niet slechter gereden dan bijvoorbeeld in Zwolle, waar ik met deze kür boven de 65 procent scoorde.”

Janneke Luth klom in de kür juist op. De 24-jarige amazone uit Nieuwe Pekela stond na de eerste proef met Prins Lago vierde, maar in de kür werd de leerlinge van Emmelie Scholtens tweede, waardoor Luth de reserve-titel in de wacht sleepte. Vorig jaar was het duo nog kampioen in de M2. Marloes Oosterhof eindigde nog ruim een volle procent boven haar.

De megascore van 66,38% van Marloes Oosterhof in de kür verraste vriend en vijand. Ook Oosterhof zelf stond er van te kijken. “Dit is de eerste keer dat ik deze kür op een wedstrijd rijd. De proef is nog maar net klaar en ik heb ‘m maar één keer kunnen oefenen. Dit resultaat is echt boven verwachting. Ik ben zeker geen kürspecialist. Tijdens het concours van Gronings ontzet heb ik wel eens meegedaan, maar dit had ik zeker niet verwacht.”

Marloes Oosterhof werd Z2-kampioen. ©Sven Stegen

Marloes Oosterhof werd Z2-kampioen. ©Sven Stegen

Voor Oosterhof was het haar eerste titel in de Z2. Wel was ze al eens kampioen in de M1 en haalde ze provinciale titels bij de pony’s. Haar kampioenspaard Unochico is eigenlijk haar tweede paard. “We hebben ‘m anderhalf jaar geleden gekocht. Ik deed toen vakantiewerk bij Stal Laarakkers en daar stond ‘ie toen. Ik heb ‘m een paar keer gereden en nu zijn we een combinatie.” Met haar eerste paard Ravelaire is Oosterhof de Z2 al ontgroeid. Met dit paard komt ze inmiddels in de lichte tour uit. Met Ravelaire deed Oosterhof onlangs in Emmen ook een poging om zich voor het NK te plaatsen, maar dat mislukte.

De titel in de Z1 ging naar de ervaren Monique Peutz uit Groningen. Ze liep met de schimmel Tayutin bijna twee procent uit op de concurrentie. Natascha Veen presteerde opvallend in de M-rubrieken. Ze werd kampioen in zowel de M1 als de M2.