Actiegroep knokt voor behoud dressuurhoed

Share
  • 26 oktober 2004 17:06

door: redactie, 26 oktober 2004 17:06

blokjeAssen | STEGEN.NET

Een actiegroep gaat proberen om de dressuurhoed voor de ondergang te behoeden. De KNHS verbiedt ruiters per 1 april 2005 om in de klassen B t/m M2 met een hoedje te rijden.

De actiegroep vindt dat jammer en is ook bang dat op termijn ook voor de deelnemers in de Z2 t/m ZZ-Zwaar deze maatregel gaat gelden.

De actiegroep heeft inmiddels een website in de lucht gebracht in de hoop handtekeningen te kunnen verzamelen tegen de plannen met de dressuurhoed. Dressuuramazone Yoka Bartelds is één van de mensen achter deze site. ,,Op zich hebben wij er begrip voor dat de KNHS het aspect veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Maar de manier waarop het nu gaat, daar zijn we het niet mee eens. De KNHS kan niet met cijfers aantonen dat er in de dressuurbaan opvallend veel ongelukken gebeuren. Dan denken wij dat de KNHS beter kan inzetten op mensen die buitenritten maken”, aldus Bartelds.

De actiegroep dressuurhoed vindt dat elke ruiter de mogelijkheid moet hebben om op basis van eigen inzichten een keuze te maken welk hoofddeksel hij/zij wil dragen. Bartelds: ,,Bij KNHS en rijverenigingen heerst nogal wat angst voor Amerikaanse toestanden. Ze zijn bang voor forse schadeclaims. Maar wij denken dat de aansprakelijkheid niet altijd automatisch bij die partijen terecht hoeft te komen. Er ligt duidelijke jurisprudentie waaruit blijkt dat bij de juiste voorlichting en advisering de verantwoordelijkheid en schuld ook bij de ruiter kan liggen.”