Dennis van Tilburg domineert op Fries kampioenschap

Dennis van Tilburg domineert op Fries kampioenschap

21 februari 2005 18:40 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

blokjeSneek | STEGEN.NET

Dennis van Tilburg domineerde tijdens het Fries kampioenschap springen dat zaterdag in Sneek werd verreden. De 28-jarige Belg, al jaren verbonden aan de VDL Stud in Beers, greep zowel de titel in de Z als de ZZ.

In de ZZ-klasse waren er na twee omlopen vier combinaties over voor de barrage, met Dennis van Tilburg in een glansrijke positie, want hij plaatste zich met twee paarden. Van Tilburg moest het opnemen tegen Petra van der Lei en tegen zijn eigen vriendin Sandra van den Outenaar. Van Tilburg zegevierde uiteindelijk met de merrie VDL Oraya (v. Glennridge).

Petra van der Lei stuurde Paddington naar de tweede plaats en Sandra van den Outenaar werd derde door een springfout van Summit, al was ze wel de snelste in de barrage. Die was ongekend spannend, want pas op de laatste hindernis maakte Van den Outenaar de fout, waarmee ze Van Tilburg de titel in de schoot wierp.

Van Tilburg toonde zich enthousiast over de mogelijkheden die VDL Oraya hem geeft en voorspelt dat de achtjarige merrie in Ermelo echt mee kan doen voor de nationale titel. ,,Het Fries kampioenschap en Ermelo zijn belangrijk voor mij en het is reclame voor de stal’’, zei Van Tilburg, die eerder één keer kampioen van Nederland werd in de klasse Z en een keer tweede was in de klasse ZZ. Reservekampioene Petra van der Lei liet gelijk weten dat ze niet naar Ermelo wil. De amazone uit Wartena gaat liever naar Indoor Tolbert.

Dennis van Tilburg schreef ook de Z-klasse op zijn naam. Hij deed dat met Roloma (v. Indorado). Bovendien pakte hij met VDL Clapton (v. Caretino) ook nog de tweede plaats. In de klasse M ging de titel naar Nella Bijlsma uit Gytsjerk. Zij was in een foutloos parcours op Katinka ruim acht seconden sneller dan Aat Bosma uit Menaldum op Sonconco. Beiden mogen naar het KNHS-kampioenschap in Ermelo.

Bodem
Er werd in Sneek volop gemopperd over de kwaliteit van de inspringpiste. Vooral de bodem moest het ontgelden. ,,De bodem in de inspringbak is veel te los. De paarden worden er onzeker van en dat merk je als je in het parcours komt, waar de bodem wel beter is”, aldus Petra van der Lei. ,,Je gaat hierheen met je beste paarden. Er was al bekend dat de bodem relatief nieuw is, en dus nog te los. Dan snap ik niet dat er niet meer aan is gedaan om de bodem tussentijds op te knappen”, aldus de amazone. Volgens Petra van der Lei zijn er meerdere ruiters niet te spreken over een dergelijke bodem op een kampioenschap. Zij zullen het probleem aankaarten bij de Friese Bond.

Volgens voorzitter Douwe Ypma was de bodem bij het inspringen niet optimaal, maar in de wedstrijdring wel. ,,Dat lijkt mij belangrijker. Bovendien, veel alternatieven hebben we niet. Er zijn in Friesland weinig maneges met twee binnenbakken die groot genoeg zijn, en deze bak is extra breed en dus ideaal om in te springen. De jury en parcoursbouwer hebben het goedgekeurd.’’