Daan van Geel domineert in Drenthe

Share
  • 24 februari 2008 20:45

door: Steven Stegen, 24 februari 2008 20:45

BEILEN – Daan van Geel domineerde zaterdag tijdens het Drents kampioenschap springen. De 27-jarige ruiter uit Erica greep in de manege van de Stroomruiters niet alleen de titel en reservetitel in de ZZ, maar wist ook het kampioenslint in de klasse Z voor zijn rekening te nemen. Van Geel leverde daarmee een voor hem unieke prestatie. ,,Ik ben wel al vaker Drents kampioen geweest, maar twee titels is wel iets bijzonders”, aldus de dubbele kampioen.

Daan van Geel behaalde twee Drentse titels.

Daan van Geel behaalde twee Drentse titels. 📸 Stegen.net

Van Geel wist zich met twee paarden voor de barrage van de ZZ te plaatsen, door in twee voorafgaande manches foutloos te blijven.

In die barrage trof Van Geel de stalruiter van Johan Heins, Michael Greeve. Zeven andere kanshebbers zagen hun hoop op de Drentse titel in de loodzware tweede omloop in rook opgaan.

Daarbij ook Michiel Brusse uit Wapserveen, die de laatste weken een stijgende vorm toonde met Piaf Vrouwe, maar nu in de tweede manche twee balken in het stof werkte. Greeve maakte ook met zijn andere paard Popeye twee fouten. Dat gold ook voor Marleen Schütte met Ramiron en Peter Hokse met Opinion W.

Omdat de tijd van de eerste omloop bepalend was voor de startvolgorde in de barrage moest Daan van Geel zijn paarden als eerste opnieuw zadelen. Met Ramon opende hij de barrage met een foutloos rondje in 31.67. Daarna zette hij met zijn andere paard Toscanie een duidelijk snellere tijd: 28.64.

Vervolgens was Michael Greeve aan zet. De ruiter uit De Schiphorst reed met Uvory onverwacht snel en leek Van Geel te gaan kloppen, maar op de laatste oxer waagde Greeve te veel en maakte hij toch nog een fout.

Daarmee was voor Daan van Geel het feest compleet. Hij werd in 2004 voor het eerst ZZ-kampioen van Drenthe. Niet eerder behaalde hij twee titels. ,,En dat ook nog in de twee hoogste klassen. Dit is echt top. Hoe het kan? Ik heb het vooral te danken aan het feit dat we zulke goede paarden op stal hebben”, aldus Van Geel, die samen met zijn vriendin Mareille Schröder een springstal bestiert.

De activiteiten blijven al lang niet meer beperkt tot Drenthe. ,,Volgend weekend start ik met Ramon op een internationale wedstrijd in België. Dat is ook de reden dat ik hem hier in Beilen niet voluit heb gereden.” Kampioenspaard Toscanie stamt van Germus R en is in eigendom van Kees Klaver en Marcel Beukers.

In de klasse Z vochten drie ruiters en één amazone om de titel, waarbij de amazone, Marleen Schütte, het minst goed wegkwam. Zij werd vierde. Daan van Geel was veruit de snelste met Loreen en werd ook hier kampioen. Ook Marcel de Boer (tweede met Hentenaar’s Uloubet) en Bert Jan Zuidema (derde met UB40) wisten zich voor het KNHS-kampioenschap in Ermelo te plaatsen. In de klasse M wist Michel Broek zijn eerste Drentse titel in de wacht te slepen met KLM Tom Tom.