Buitenlandse zege in finale Indoor Tolbert

Buitenlandse zege in finale Indoor Tolbert

6 april 2008 12:43 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

TOLBERT | STEGEN.NET

Bij de twintigste jaargang van Indoor Tolbert kon de organisatie van het concours hippique voor het eerst een buitenlandse winnaar huldigen. De 36-jarige Duitser Hartwig Rohde wist zaterdagavond alle deelnemers die mochten starten in de Grote Prijs van Tolbert af te troeven.

De ruiter uit het Duitse Werlte kon rechtstreeks met de prachtige Bouwman paardentrailer huiswaarts rijden. Daar konden Jur Vrieling, Hans de Vries en de andere acht barragedeelnemers niets aan veranderen.

Hartwig Rohde krijgt de felicitaties. ©Eddy Korringa

Hartwig Rohde krijgt de felicitaties.
FOTO: EDDY KORRINGA

In een uiterst snelle rit, de vierde in de barrage, spurtte Rohde met zijn 16-jarige paard Carletta naar een tijd van 26.14 en daar konden de na hem komende zeven concurrenten niet meer tegenop.

Niet aan tippen
Jur Vrieling uit Holwierde kon er niet aan tippen. ,,Hij ging echt hard. Ik had hem de barrage nog net zien rijden, voordat ik mijn paard moet beklimmen en had direct door dat het moeilijk zou worden hem te kloppen. Toch had ik het idee dat het nog wel iets harder zou kunnen. Maar waar ik het heb laten liggen weet ik niet. Misschien in de laatste korte wending, toen mijn paard net even stilviel.”

Teleurgesteld
Vrieling kwam in de laatste rit van de barrage tot 26.73, waardoor de paardentrailer net aan zijn neus voorbij ging. Tweemaal  (2006 en 2000) wist Vrieling in Tolbert te winnen. Hij gaf toe teleurgesteld te zijn. ,,Ik had dit concours graag driemaal op mijn naam geschreven. Nu ben ik driemaal tweede geworden. Jammer.”

Rohde echter was een gelukkig man. ,,Het ging goed. Ik weet dat het paard snel kon gaan en dat heb ik benut. Maar het was het laatste binnenconcours voor hem. Er volgen nog enkele buitenconcoursen en daarna is Carletta voor het fokken.” Rohde is een ruiter die met enige regelmaat in Nederland uitkomt op concoursen. Verleden jaar werd hij vierde tijdens Indoor Tolbert en ook in Zuidlaren en Zuidbroek kwam hij al aan de start.

Groot verschil
Het verschil dat Rohde en Vrieling met de rest van het deelnemersveld hadden, was vrij groot. Hans de Vries (Gytsjerk) werd met Tsjakka derde in 27.46 en Folkert Kelderman (Rinsumageest) met Powerfee vierde in 27.84.

Op de vijfde plaats kwam de eerste dame van het gezelschap, Heleen Groeneveld (Noordwolde) op Tinky met een tijd van 28.45. De twintigste jaargang van Indoor Tolbert werd op de Hippo Assen dag met een afgeladen Hedde Jan Cazemiermanege afgesloten en de organisatie toonde zich bijzonder tevreden met het verloop van de wedstrijden.
TEKST: FRED LUBBERS