Jur Vrieling winnaar van formaat bij jubileum Indoor Tolbert

Share
  • 7 april 2013 10:20

door: redactie, 7 april 2013 10:20

Het concours hippique Indoor Tolbert heeft bij haar jubileumeditie een prachtige winnaar gekregen. Niemand minder dan de zilveren medaille winnaar van Londen, Jur Vrieling wist zaterdagavond de Grote Prijs van Tolbert te winnen. In de barrage bleef de ruiter uit Holwierde als enige foutloos en mocht met de Bouwman paardentrailer huiswaarts keren. Bij de 25-ste editie van Indoor Tolbert werd Niels Mulder (Langezwaag) tweede en Marleen SchĂĽtte-Meijer (Emmen) derde.

Jur Vrieling stuurt Flashdance naar de overwinning tijdens Indoor Tolbert. ©Indoor Tolbert/1PK

Jur Vrieling stuurt Flashdance naar de overwinning tijdens Indoor Tolbert. ©Indoor Tolbert/1PK

Voor bijna 2000 bezoekers, de HJC Manege was afgeladen vol, was het hoofdnummer van het springen, de Grote Prijs, een prachtig slot van het 25-ste concours hippique. Met 31 combinaties in het basisparcours had Tolbert een uitstekend deelnemersveld, want het startveld kende vele oud-winnaars. Uiteindelijk stootten er acht deelnemers door naar de barrage. Niet daarbij was de winnaar van verleden jaar Hans de Vries en ook niet Folkert Kelderman, die drie jaar geleden de hoofdprijs, de Bouwman paardentrailer, wist te winnen.

Enkele andere voormalige winnaars hadden wel het geluk aan hun zijde en wisten zich via het pittige basisparcours van Wietse van der Velde, voor de barrage te plaatsen. Daarbij Jur Vrieling, maar ook Albert Zoer, Niels Mulder en de Duitser Hartwig Rohde. De eerste van de acht barragestarters was Job Oldenziel uit Gieten, maar al bij de tweede hindernis weigerde zijn paard Ofichems Zairda. Dat betekende dat Oldenziel direct al vier strafpunten opliep en ook nog eens erg veel tijd verspeelde.

De Emmense Marleen SchĂĽtte-Meijer verging het beter, hoewel haar paard Zanzibar een balkje afwierp en ook zij de ring niet zonder kleerscheuren verliet.

Publieksfavoriet

Het was de man die in Londen deel uitmaakte van het zilveren Nederlands ruiterteam, Jur Vrieling, die het als eerste lukte de barrage zonder springfouten te voltooien. Met Flashdance, het paard waarmee hij verleden jaar in Tolbert tweede werd, zette de publieksfavoriet, die Indoor Tolbert in 2000 en 2006 ook won, in een foutloze rit een tijd van 33.59 seconden neer. Daar beet de rest van de deelnemers zich op stuk.

Ook Albert Zoer, die met Abra Kadabra een paard bezit met een enorme sprongkracht, zo bleek in Tolbert. Het dier ging erg ruim over de hindernissen. Nadeel was echter dat Abra Kadabra bij de tweede hindernis weigerde en na een erg korte wending richting derde sprong opnieuw even haperde. Hierdoor was Zoer kansloos voor de winst.

Ook de andere ruiters zoals de Zweed, Krog, de Duitser Rohde en Nicole Botma beten zich stuk op de snelle foutloze rit van Vrieling. Niemand kwam zonder kleerscheuren uit de strijd. Daardoor werd Jur Vrieling de eerste ruiter die de Grote Prijs van Tolbert drie maal op zijn palmares heeft staan.

Vrieling: ,,Ik was nog wel bang voor Rohde en Zoer. Vooral voor Albert Zoer, want hij staat bekend als de snelste ruiter van Nederland”, zei de winnaar na afloop. Afgelopen vrijdag prees Vrieling zijn paard Flashdance nog en bestempelde zichzelf toen bepaald niet kansloos voor de winst. ,,Flashdance is sinds vorig jaar behoorlijk sterker geworden. En je ziet het, het scheelt één plekje met verleden jaar”, lachte Vrieling zaterdagavond.

Hij werd door de bijna 2000 toeschouwers luid toegejuicht en dat deed de winnaar zichtbaar goed. ,,Je ziet het, de sport leeft hier enorm en het publiek leeft geweldig mee. Dat is de kracht van Tolbert”, aldus Vrieling.

Niels Mulder, die tweede werd, wist dat het moeilijk zou worden Vrieling, die voor hem was gestart, te kloppen. ,,Ik wist dat hij erg snel had gereden en dat legt een bepaalde druk op je. Dan is een foutje zo gemaakt”, zei de ruiter uit Langezwaag na afloop.

De man die 25 jaar geleden het initiatief nam voor het concours hippique Indoor Tolbert, Louwe Mulder uit Tolbert, was na afloop een uitermate blij man. Kijkend naar zijn “bomvolle” HJC Manege liet Mulder weten: ,,Hier doe je het voor. Dit is machtig mooi en met een prachtige winnaar.”

Eerder op de zaterdag werden de Z-finale en de M-finale gereden. De Z-finale werd een prooi voor Albert Zoer met Gigolo en de M-finale werd gewonnen door Aniek Diks uit het Brabantse Vorstenbosch.

Uitslag Grote Prijs Indoor Tolbert 2013

1 Jur Vrieling* Flashdance

0

67.65

0

33.59

2 Niels Mulder Pruso

0

66.89

4

34.95

3 Marleen Schutte* Zanzibar

0

66.72

4

37.24

4 Tom Krog* Vigo

0

68.77

8

33.59

5 Hartwig Rohde Havinga’s Amando

0

64.04

8

35.68

6 Albert Zoer* Abra Kadabra

0

65.74

8

50.27

7 Nicole Botma Dollards Abu Dhabi Cjs

0

67.33

12

38.80

8 Job Oldenziel Ofichems Zairda

0

69.72

24

58.73

9 Renate Beuving Belgique

4

64.51

10 Marriet Hoekstra Alpenfee

4

64.59