Adelinde Cornelissen Nederlands kampioen

Adelinde Cornelissen Nederlands kampioen

4 mei 2008 12:35 Uit Door Steven Stegen
Deel dit met je vrienden

EINDHOVEN – Adelinde Cornelissen is zondag Nederlands kampioen dressuur geworden. De 28-jarige Drentse amazone wist met haar aansprekende vos Parzival Anky van Grunsven met IPS Painted Black achter zich te laten.

Adelinde Cornelissen.

Adelinde Cornelissen.

De weg van de nieuwe Nederlands kampioene begon glans te krijgen tijdens het KNHS Kampioenschap dressuur in 2004, dat in Wanroij werd verreden. Daar zetten Cornelissen en Parzival voor het eerst in de Z2 de concurrentie op achterstand. Nu heeft de Drentse amazone naar een hoger doel bijgesteld. ,,Ik wil naar Hong Kong!”, klinkt het zelfverzekerd. Teammanager Mariëtte Sanders temperde direct die ambitie. ,,Dit Nederlands kampioenschap was geen observatiewedstrijd. Die momenten zijn tijdens Outdoor Gelderland en het Rotterdamse CHIO. Daar zullen de kaarten definitief geschud worden”, aldus Sanders, die wel wilde toegeven dat met dit Nederlands kampioenschap Cornelissen een stap in de goede richting heeft gezet richting retourticket Hong Kong.

Adelinde, die in maart haar baan neerlegde als lerares Engels om zich volledig op de Olympische Spelen te kunnen richten, weet heel goed dat het in juni en juli er om gaat spannen. ,,We zijn er nog lang niet, maar deze overwinning geeft me wel moed. Natuurlijk kan het nog beter en moet het nog beter, maar ik hoop dat we de progressie die we het afgelopen half jaar hebben geboekt niet alleen kunnen vasthouden, maar ook nog verder kunnen gaan uitbouwen.”

Anky van Grunsven, die meldde zeer tevreden te zijn met haar tweede plaats, was vol lof over Cornelissen. ,,Ik ben niet verbaasd over de progressie die zij de afgelopen maanden heeft geboekt. In maart was ik met Painted Black nog sterker tijdens de Indoor kampioenschappen, maar Adelinde heeft een heel goed paard tot haar beschikking en heeft de stijgende lijn goed te pakken. Daarnaast heeft ze gewoon heel goed gereden”, aldus Van Grunsven. Verder was Anky terecht heel blij met haar eigen rit, die zij in het knusse dressuurstadion aan de oevers van de Karpendonkse Plas had neergezet. ,,Ik ben blij dat het weer helemaal klopte en dat Painted Black onderweg fantastisch voor me bleef werken.”

Tevreden

Ook de als derde eindigende Hans Peter Minderhoud met Exquis Nadine was uiterst tevreden. ,,Natuurlijk hoop je op meer dan een derde plaats, maar ik ben tevreden, temeer omdat ik het gevoel heb dat er nog steeds progressie mogelijk is”, aldus Minderhoud. Hij reed gewoon ijzersterk en kreeg van Juryvoorzitter Jan Peeters de hoogste waardering voor zijn prestatie. Maar het was niet genoeg. Cornelissen zegevierde, met drie zeges op rij in dit Nederlandse kampioenschap.

Jurylid Jan Peeters sloot de afsluitende persconferentie mooi af. ,,Ik ben blij met dit kampioenschap. Op voorhand was voorspeld dat er verrassingen mogelijk waren. Die voorspellingen zijn uitgekomen. De juryuitspraken waren wisselend en de plaatsingen wisselden per dag. Het was jammer dat een paar sterke combinaties op dit NK ontbraken, maar aan de andere kant werd het daardoor een open kampioenschap, waarin de sterkste heeft gewonnen”, aldus Peeters.

Uitslag:

1) Adelinde Cornelissen (Beilen) – Parzival – 225.930
2) Anky van Grunsven (Erp) – IPS Painted Black – 222.807
3) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) – Exquis Nadine – 220.002
4) Alex van Silfhout (Lunteren) – Luxform’s Nimbly – 215.260
5) Marlies van Baalen (Brakel) – BMC Kigali – 211.305