archief
contact
+31 6 53239630

Zilver voor dressuurploeg gaat vervelen

HONG KONG – Als er één zilveren medaille bij de Olympische Spelen een beetje begint te vervelen, is het wel die van de dressuurruiters. Donderdag was er in de landenwedstrijd weer de tweede plaats, terwijl er voor het eerst in de geschiedenis op meer was gerekend. Duitsland was weer de winnaar van het goud.

Anky van Grunsven, Imke Schellekens-Bartels en Hans Peter Minderhoud presteerden allemaal net iets onder hun niveau. Hadden ze er net iets boven gezeten, dan was de ,,historische’’ zege binnen bereik geweest. Nu was als vanouds Duitsland de beste. ,,Het was allemaal net niet goed genoeg’’, zei Anky van Grunsven. ,,Helaas. Maar na de eerste dag wist ik al dat goud niet meer mogelijk was. De scores waren net iets onder ons gemiddelde, terwijl we er juist iets boven hadden moeten zitten.’’

Zelf was Van Grunven, individueel tweevoudig olympisch  kampioene, ook niet geheel tevreden. ,,We hadden ons goed voorbereid door veel in de wedstrijdring te trainen. Toch was IPS Salinero nu net iets onrustiger. Daarom kon ik soms niet voluit gaan. Het was niet de beste proef die we ooit hebben gereden.’’

Een dag eerder hadden Imke Schellekens-Bartels en Hans Peter Minderhoud ook wat tegenslag. Om uiteenlopende reden haalden de twee niet het niveau dat ze eerder wel lieten zien. ,,Ik heb van deze landenwedstrijd niet de koude rillingen gekregen’’, zei Sjef Janssen, bondstrainer. ,,Helaas.’’ Duitsland is door de jaren heen altijd onaantastbaar geweest in de landenwedstrijd van de dressuur. Alle wedstrijden op EK’s, WK’s en Olympische Spelen werden gewonnen. Tot vorig jaar. Onder leiding van Sjef Janssen beleefde Oranje een sensationele doorbraak, door op het EK nabij Turijn goud te winnen.

In Nederland komt meer jeugdig talent bovendrijven, zo leek het. In Hongkong bleek Duitsland toch weer wat stabieler. Het succes van het vorige seizoen kreeg niet het vervolg waarop was gerekend, de zoveelste tegenslag voor Nederland op deze Spelen. De dressuur wordt voortgezet met de individuele wedstrijd. Van Grunsven: ,,Ik merk toch dat het voor mij anders is dan vier jaar geleden. Nu is het moeilijker voor mij. Er is meer druk, men verwacht dat ik ga winnen. Destijds was dat minder. Ik heb nu meer het gevoel dat ik me moet bewijzen.’’

Landenteams, finale:

1. Duitsland (Heike Kemmer/Bonaparte, Nadine Capellmann/Elvis VA, Isabell Werth/Satchmo) 72,917 punten
2. Nederland (Hans Peter Minderhoud/Nadine, Imke Schellekens-Bartels/Sunrise, Anky van Grunsven/Salinero) 71,750
3. Denemarken (Anne van Olst/Clearwater, Nathalie Zu Sayn Wittgenstein/Digby, Andreas Helgstrand/Don Schufro) 68,875,
4. Verenigde Staten 67,819
5. Zweden 67,347
6. Groot-Brittannië 66,806

Total
0
Shares
gerelateerde berichten
Total
0
Share