Jur Vrieling wint CH Parkstad Veendam

Jur Vrieling wint CH Parkstad Veendam

21 september 2008 20:27 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden
door Steven Stegen

VEENDAM – Jur Vrieling sloot zondag tijdens de negende editie van het Parkstad concours het zomerseizoen in stijl af. De ruiter uit Holwierde schreef met zijn paard Alwin Z de afsluitende finale van het sterk bezette evenement op zijn naam. Marianne Boerema uit Zuidhorn was een tikje sneller, maar zijn maakte in de barrage een fout. Als laatste starter had Vrieling de overwinning min of meer voor het oprapen.

Wiljan Laarakkers won de 1.40-rubriek. ©Roos Meertens

Wiljan Laarakkers won de 1.40-rubriek. ©Roos Meertens

Het belangrijkste wapenfeit van Jur Vrieling in dit buitenseizoen was het behalen van de nationale titel in Mierlo, waar hij de Olympische combinatie Marc Houtzager/Opium VS achter zich wist te laten. ,,Het is onvoorstelbaar wat dat aan reacties heeft opgeleverd”, glundert Vrieling ook maanden later nog. Toch laat ook de overwinning in Veendam van zondag hem niet onberoerd. ,,Voor eigen Gronings publiek wil je natuurlijk graag wat laten zien en dat lukte. Ik vind dit een geweldig evenement. De organisatie verdient nog veel meer deelnemers, want dit is het mooiste buitenconcours van het Noorden.”

In de ZZ-finale kwamen 20 combinaties aan de start. Parcoursbouwer Jos Brinkman zorgde voor een mooie selectie, want vijf ruiters keerden terug voor de barrage. Daarbij ook de voor eigen publiek rijdende Suzanne Tepper. De reservekampioene van de Hippiade van vorig weekend was gebrand op een goed resultaat. Ze stuurde Sensation iets te kort voor de sprong en kreeg daardoor een weigering. ,,Ik denk dat ze onbewust toch iets te veel bezig was om mij te passeren”, analyseerde Vrieling de rit van Tepper, die aan zijn stal is verbonden en vijfde werd.

Marianne Boerema uit Zuidhorn was in de barrage de snelste, maar de amazone maakte in de haast een foutje met Ilyade du Bouli. Ze werd daarmee derde, achter de wel foutloze Niels Mulder met Pruso. Mulder moest met lede ogen toezien hoe Jur Vrieling als laatste kanshebber in de barrage zijn tijd gemakkelijk verbeterde. Vrieling was uiteindelijk meer dan een seconde sneller. ,,Ik hoefde niet voluit te gaan. Dat is het geluk dat je hebt als je als laatste start.”

Er stond op het Parkstad concours ook een 1.40-rubriek op het programma, die werd gewonnen door Wiljan Laarakkers met Flexpower’s Phantom. De Limburger is een trouwe gast in Veendam, dat dit jaar de pech had samen te vallen met het WK voor jonge springpaarden in Lanaken.  Volgens Jur Vrieling scheelde dat Veendam dit jaar een aantal toppers. Zelf kwam hij wel op het WK in actie, overigens zonder veel succes. Het was voor hem ondoenlijk om zijn 1.40-paarden ook nog in Veendam te laten lopen. ,,Dat zou te veel van het goede zijn.”

Ook het dressuurprogramma in Veendam mocht er zijn. Floor Vos uit Valthe won beide ZZ Zwaar proeven met haar paard Tornaxs. Callista Leeuwerke was in de ZZ Licht in vorm met een eerste en derde prijs.