Christa Laarakkers eist zege op met Pays Bas

Share
  • 27 oktober 2008 13:58

door: redactie, 27 oktober 2008 13:58

ZUIDLAREN – Christa Laarakkers heeft zich zondag verzekerd van een plaatsje in de finale van de Tinello Dressuur Cup. De amazone uit Winschoten won zondagmorgen tijdens NIC Zuidlaren de in handicap verreden halve finale met Pays Bas NL (v. Cabochon). Ook stalamazone Emmelie Scholtens deed het goed: zij plaatste zich met Union Jack en Uphill voor de finale tijdens Jumping Indoor Maastricht.

Het dressuurprogramma in Zuidlaren was deze keer zeker niet het meest aansprekende van de afgelopen jaren. Geen Grand Prix, geen clinics, maar wedstrijden tot en met Prix St. Georges stonden op het programma. De publieke belangstelling was er echter niet minder om. De tribunes zaten zondagmorgen gewoon weer vol. Uit de ZZ-Licht, de ZZ-Zwaar en de Prix St. Georges kwamen de beste vier combinaties nogmaals in aktie.

Mirelle van Kemenade met Dreamcatcher. ©Roos Meertens

Mirelle van Kemenade met Dreamcatcher. ©Roos Meertens

Grote blikvanger was de NRPS en KWPN goedgekeurde hengst Decor’s Dreamcatcher (v. Day Dream), met in het zadel Mirelle van Kemenade. De hengst bracht het publiek in een kür op ZZ-Licht-niveau in vervoering en verliet de piste met een knappe score van 75.00%. Wie zou daar nog aankomen? Emmelie Scholtens kwam met de vos Union Jack tot 71.125% en met Uphill in de ZZ-Zwaar tot 69.750%. Floor Vos uit Valthe stelde Tornaxs P voor. Haar uitgestrekte draf was echt fantastisch, maar in de galoponderdelen en de stap liet dit aansprekende duo punten liggen: 68.875%.

Als voorlaatste startte Lynne Maas met de zwarte ruin Salo (v. Ferro). Een geweldig paard, met fantastische bewegingen. Veel ruimte en tact en een aansprekend silhouet. Met een score van 73.00% kwamen zij echter niet aan de prestatie van Van Kemenade. Alleen Christa Laarakkers kon daar als laatste deelnemer nog boven komen. Ze nam daarbij risico’s, maar dat pakte goed uit. Vooral de uitgestrekte galop was een lust voor het oog. De noordelijke juryleden Jan Enne Kloosterboer en Monique Peutz waardeerden het optreden van Laarakkers en Pays Bas vervolgens met de winnende score van 75.375%. In de wandelgangen was er wel wat kritiek te horen op het feit dat er twee noordelijke juryleden aan het werk waren.

De kür klasse Z2, de halve finale van de Hoefslag Dressuur Cup, werd eerder op de dag gewonnen door Christiana Appel uit Cadier en Keer met Marinetty (71.50%), gevolgd door Lynne Maas met Uranium (71.125%). De eerste zes mogen door naar de finale in Maastricht. Wilmer Lanning uit Gieten wist zich niet de kwalificeren. Hij moest opnieuw als eerste starten en moest zich met Hippo Assen’s Tyrone tevreden stellen met 65.75%.