Home » Anky wint kür in Florida
dressuur

Anky wint kür in Florida

WELLINGTON – Anky van Grunsven heeft in Florida de eerste wedstrijd gewonnen van de Exquis Dressage Masters. Hoewel de Brabantse mazone in de Grand Prix slechts negende werd met Painted Black, won ze toch de kür op muziek met de zwarte hengst.

Anky van Grunsven met Painted Black.
Anky van Grunsven met Painted Black.

In de Grand Prix op vrijdagavond was de Amerikaan Steffen Peters met Ravel (Contango x Democraat) de beste en kwam Van Grunsven niet verder dan de teleurstellende negende plek. Daarmee maakte de regerend Olympisch kampioene het zichzelf moeilijk, want slechts acht ruiters mochten door de naar de Kür, een dag later. Dat Anky toch in de Kür van start kon gaan had ze te danken aan de Amerikaan Michael Barisone, die besloot om in de Grand Prix Spécial te starten in plaats van in de Kür. ,,Ik wil niet meer aan die rit denken”, zei Anky na afloop. ,,Het is de eerste wedstrijd buiten en IPS Painted Black was in de ring te wild. Ik maakte zelf ook een paar fouten, zo vergat ik de paar passen achterwaarts, en wilde hij niet echt aanpakken in piaffe en passage. Toen reageerde hij ook nog eens angstig aan de korte zijde, waar de jury zit. Ik ben echt teleurgesteld, ook al omdat IPS Painted Black zo anders was dan normaal.”

In de Kür was Painted Black helemaal bij de les en alle vijf juryleden hadden Van Grunsven op de eerste plaats in de wedstrijd staan. Deze Kür werd met een temperatuur verreden die voor de tijd van het jaar erg laag was. “Vanavond was IPS Painted Black weer als vanouds. Misschien dat hij in Amsterdam even flitsender was. Maar ik moet ook rekening houden met de reis en het weer, en daarom kan ik alleen maar blij zijn hoe Painted Black vanavond mee wilde werken. Het vertrouwen is helemaal terug”.

Hans Peter Minderhoud werd tweede en ook hierin waren de juryleden eensgezind. ,,Er is nog steeds sprake van een stijgende lijn en naar mijn mening liep Exquis Escapado zijn beste Kür ooit”, aldus Minderhoud.  De winnaar van de Grand Prix, Steffen Peters, eindigde met Ravel op exact 3% achterstand op van Van Grunsven als derde. Edward Gal consolideerde met Interfloor Next One zijn vijfde plaats van de Grand Prix in de Kür. Tosca Visser (Gorssel), wist zich met Moorland Opportunity (Kingston x Elan) met een 13de plaats in de Grand Prix (63.872%) niet te plaatsen voor de Kür.

Tags

over de auteur

redactie

De redactie van Stegen.net bericht sinds 1995 over de paardensport, met het accent op Noord-Nederland.

Heb je tips en/of aanmerkingen of verbeteringen, meld die dan op info@stegen.net