Steffen Peters verrassende winnaar wereldbeker

Share
  • 19 april 2009 12:28

door: redactie, 19 april 2009 12:28

LAS VEGAS – De overwinning was nipt, maar het stond wel degelijk zo op het scorebord: de Amerikaan Steffen Peters heeft de finale van de wereldbeker dressuur gewonnen. Hij deed dat met de KWPN geregistreerde ruin Ravel (v. Contango). Isabell Werth werd tweede en Anky van Grunsven derde met IPS Painted Black. Hans-Peter Minderhoud eindigde als vierde met Exquis Nadine.

Een blije winnaar: Steffen Peters met Ravel. ©FEI/Kit Houghton

Een blije winnaar: Steffen Peters met Ravel. ©FEI/Kit Houghton

In het Nederlandse dressuurkamp waren louter en alleen stralende gezichten te zien. Anky van Grunsven  was dik tevreden met haar derde plek. Hans Peter Minderhoud mocht hopen op fouten van Steffen Peters met Ravel, Isabell Werth met Satchmo en Anky met IPS Painted Black, maar die bleven uit. Door fouten van één van hen had hij zich bij de eerste drie kunnen rijden, maar zijn vierde plek met Exquis Nadine stemde hem ook zeer tevreden. En ook Jeannette Haazen (Neeroeteren Bel.) liep stralend rond, omdat ze dolgelukkig was met de zevende plek die ze had weten te veroveren met Nartan.

Eigenlijk liep er na de 24e wereldbeker finale in Las Vegas maar één persoon rond met een somber gezicht en dat was de Duiste Isabell Werth, ze was boos. Boos op vooral het Nederlandse jurylid Wim Ernes die haar, in haar ogen, te weinig en Steffen Peters te veel punten zou hebben gegeven. Anky van Grunsven herkende de boosheid van Isabell. ,,Je moet eens weten hoe vaak ik naar mijn mening onterecht tweede ben geworden. Ik weet dus uit eigen ervaring hoe dat voelt. Isabell schijnbaar nog niet”.

Nipte zege

De Amerikaan Steffen Peters won met de KWPN geregistreerde ruin Ravel (Contango x Democraat) en dat was een uiterst nipte zege. Uiteindelijk bedroeg het verschil slechts 0.45% tussen hem en Werth. Steffen Peters was uitzinnig van vreugde en Werth was gekrenkt. Anky van Grunsven liep stralend rond alsof ze gewonnen had. Met zowel een persoonlijk record voor IPS Painted Black in de Grand Prix als in de Kür opent dat perspectieven voor de toekomst na Kentucky.

,,Ik moet de moeilijkheidsgraad van de Kür nu gaan opvoeren, maar dat kan en dan houd ik heel voorzichtig de mogelijkheid open voor de Olympische Spelen van 2012. Het gaat me er niet om dat ik dan weer moet en zal winnen. Echt niet. Als ik maar in de top van het klassement mee kan rijden”, aldus Van Grunsven.

Het was voor het eerst dat de zwarte, KWPN goedgekeurde hengst (Gribaldi x Ferro) een wedstrijd liep op dit niveau en eigenlijk was er in de proef van Anky maar één foutje te bespeuren en wel wederom in de galopchangementen om de twee. Even verderop in haar Kür probeerde zij dat foutje te herstellen, maar weer ging het mis. In alle andere onderdelen was de hengst zeer geconcentreerd aan het werk. In piaffe en passage bracht hij met kracht zijn achterbenen onder het lichaam en in de zigzag onderdelen was de schwung er helemaal zoals je bij de ‘Tango Kür’ mag verwachten. Een indrukwekkende rit, die het echter terecht moest afleggen tegen de gedegen rit van Werth met Satchmo, die bij drie van de vijf juryleden op de eerste plaats stond, en bijna foutloze voorstelling van Peters met Ravel, die hier en daar toch last had van de druk die hij op zijn schouders voelde.

Peters stond bij twee juryleden op de eerste plaats, bij de Amerikaanse Linda Zang en bij het Nederlandse jurylid Wim Ernes. Daarbij gaf Ernes de Amerikaans Steffen Peters iets meer punten dan het Amerikaanse jurylid hem gaf, en dat verklaarde de boosheid van Werth.

Hans Peter Minderhoud werd vierde en ook hij was dolgelukkig met de prestatie van Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer). In het eerste onderdeel, een uitgestrekte draf op de diagonaal, raakte het publiek zo onder de indruk en tegelijkertijd begeesterd dat men begon mee te klappen. ,,Ik was even angstig dat ik haar niet onder controle zou kunnen houden, maar dat viel gelukkig mee. Misschien ging zij er zelfs wel beter van lopen”, aldus Minderhoud.

Nadine liep zeer sterk, steeds was er de optimale inzet, steeds was er dat mooie voorbeen en steeds was er dat hele mooie front, dat fraai op lengte werd gehouden. ,,Jammer was dat we op de laatste lijn weer even kleine probleempjes kregen, maar ik ben heel tevreden met mijn vierde plek”, aldus Hans Peter, die als eerste van het elf deelnemers tellende veld door het publiek beloond werd met een staande ovatie.

NHP | KNHS