Minister vooralsnog afzijdig in affaire Guldenberg

Minister vooralsnog afzijdig in affaire Guldenberg

17 maart 2009 18:06 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

DEN HAAG – De affaire Guldenberg heeft voor het echtpaar Van Hoek nog altijd geen bevredigend vervolg gekregen. Minister Gerda Verburg van Landbouw is momenteel niet van plan om in deze slepende kwestie in te grijpen.

Het echtpaar Van Hoek heeft – ondersteund door de bindend adviseur (prof. Jacques van Rossum) en andere topdeskundigen – zich tot minister Verburg gewend om het antidopingbeleid in Nederland verbeterd te krijgen. Hierbij zou de al jaren slepende “affaire Guldenberg” alsnog netjes opgelost moeten worden.

Verburg heeft te kennen gegeven dat ze niet van plan is om het KWPN aan te pakken en er op toe te zien dat de dopingcontrole verbetert. Zij heeft dit vorige week per brief laten weten aan het echtpaar Van Hoek in Vught. De minister heeft vandaag een afschrift van die brief aan de vaste kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gestuurd. De kwestie staat nu voor 2 april op de agenda van die commissie.

De Van Hoeks zijn met hun zelf gefokte hengst Guldenberg vanaf 1991 slachtoffer van een volgens deskundigen valse dopingaantijging door het KWPN. Volgens dopingexpert prof. Jacques van Rossum en chemometrist Klaas Faber staat wetenschappelijk vast dat die aantijging onterecht was. De minister stelt dat de Van Hoeks uitgeprocedeerd zouden zijn. Maar die stellen dat dat onjuist is. Ze hebben na een verloren kort geding hoger beroep aangetekend. Volgens Frans van Hoek ,,verdient minister Verburg een motie van wantrouwen” omdat ze zich partijdig opstelt en daarvoor onware argumenten gebruikt.

NHP