archief
contact
+31 6 53239630

“Geen doping gebruikt bij hengst Guldenberg”

VUGHT – Minister Gerda Verburg van landbouw moet er voor zorgen dat het KWPN na 18 jaar tot een rectificatie overgaat in de affaire rond de hengst Guldenberg. Dat vragen Frans en Janine van Hoek in een petitie die vandaag aan de minister is gestuurd. Ook dringen de eigenaren van de hengst, die volgens het KWPN ongeoorloofde stoffen in het bloed had tijdens het verrichtingsexamen, aan op verbetering van in-competition dopingcontroles in sport en fokkerij en het instellen van dergelijke controles buiten de wedstrijden en keuringen om.

De zaak Guldenberg is een slepende kwestie. Recentelijk heeft ook deskundigde professor Jacques van Rossum zich in de zaak gemengd. Volgens Van Rossum is er in 1991 geen sprake geweest van doping bij de hengst. Die lezing wordt nu ook bevestigd door chemometrist Klaas Faber. ,,Hier is duidelijk geen sprake van een dopingzaak en er is zelfs geen sprake van een twijfelgeval”, zegt Faber in het Katholiek Nieuwsblad. Gezien de recente internationale ontwikkelingen is het volgens het echtpaar Van Hoek nu meer dan ooit tijd voor het KWPN om schoon schip te maken.

Volgens Faber is het best uit te leggen waarom het testresultaat bij Guldenberg beslist negatief is. ,,Het testresultaat bestaat uit vier signalen die samen een fingerprint vormen van het aan te tonen stofje. Je kunt het ook zien als een woord. Als het meetapparaat b-u-u-t geeft, dan is het positief, want we zochten naar ‘buut’ (oxyphenylbutazon). Er waren echter slechts twee signalen te zien. Derhalve had het ook ‘boot’ kunnen zijn. Verder waren de signalen b en t heel onduidelijk, te onduidelijk volgens de richtlijnen. Derhalve had het ook ‘hooi’ kunnen zijn. En dat is geen doping. Meer algemeen moet vaststaan dat er geen alternatieve verklaring kan zijn voor de gemeten signalen – de test moet voldoende specifiek zijn. De zaak Guldenberg is echt wel het duidelijkste geval dat je je kunt voorstellen. Daarom vind ik het eigenlijk droevig dat daar een gerenommeerd geleerde als prof. Jacques van Rossum bijgehaald moest worden. En dan nog tevergeefs ook. Kennelijk zat het lab in een tunnelvisie. Dat komt wel vaker voor”, aldus Faber.

Total
0
Shares
0 deel
0 deel
0 deel
0 Tweet
0 deel
3 comments
 1. En nog een aanvulling:

  Als je een goede fokker was had je wel meerdere goede fokprodukten geleverd! Waar is de andere eigenaar eigenlijk in dit verhaal? Guldenberg was was niet alleen van jou.

  Misschien was hij wel het verstandigste in deze zaak. Hij levert nog steeds goede paarden af.
  Ga eindelijk eens verder met je leven en blijf niet andere mensen lastig vallen met je zeurverhalen.

 2. Geachte heer/mevrouw Hilden,

  1. Wij danken u voor uw support. Dat u de oprechtheid van de minister in twijfel trekt vinden wij echter niet juist, op zijn minst voorbarig. Zodra de minister straks op grond van de feiten betreffende het antidopingbeleid, en de affaire Guldenberg in het bijzonder, (politieke) uitspraken doet bent u pas in staat om over haar oprechtheid te oordelen. Daarom is het ons inziens ook niet juist om, betreffende komend handelen van haar, suggestief met het begrip “ons kent ons” om te gaan. Of het ‘bakresultaat’ straks bestaat uit ouwe-jongens-krentenbrood bezien wij dan pas.

  2. Mogelijk bent u ook Hilden op Bokt.nl? Wij danken u dan ook voor de – naar wij proeven – zeer goedbedoelde ondersteuning daar. Het is jammer dat u voordat u daaraan begon niet eerst even kortgesloten heeft met ons. Het is u niet erg euvel te duiden doch het ontbreekt u aan feitenkennis en u maakt daardoor soms missers waar te kwader trouwe anderen u mee proberen weg te zetten. Ga daar niet mee door. Wij kunnen dat nu niet recht zetten en wij wensen ons niet te mengen in een nietes/welles van horen zeggen, zeker nu niet, nu onze zaak bij de minister ligt. Wij hopen daarom u nu hiermee te bereiken. Ik kan u wel zeggen dat u betere klokken heeft horen luiden dan uw tegenstanders.

  3. Of u alleen wat onder 1 gesteld is aangaat of 1 en 2: om nuchter discussiëren te bevorderen zet ik hieronder de laatste regel van ons persbericht over de Petitie. Dáárover, over de dopingkwestie, dient de discussie te gaan. De rest betreft allemaal zaken die pas besproken kunnen worden wanneer de slotsom betreffende het doping ja/doping nee deel van de zaak vaststaat.
  Sterkte met uw strijd om recht in het algemeen en betreffende eerlijk fokbeleid in het bijzonder. Het is belangrijk om de medefokkers goed te laten zien wat er bij de zaak rond Guldenberg geschied is en de vraag te stellen waarom dat nu allemaal nog niet opgelost is. Van hetgeen hieronder aangeboden wordt kan dan ook iedereen die het antidopingbeleid annex het fokbeleid van het KWPN wil bestuderen gebruik maken.

  Voor kopie petitie en nadere informatie kan men zich wenden tot hoekneep@worldonline.nl

 3. Het wordt ook wel eens tijd dat de minister hier eens iets aan doet, ik betwijfel alleen haar oprechtheid, ondermeer door het soort ons kent ons.

Comments are closed.