CH De Wolden gaat internationaal

  • 6 juni 2009 18:40
door: redactie, 6 juni 2009 18:40

VEENINGEN | STEGEN.NET
Het eerste lustrum van het CH De Wolden belooft een bijzondere te worden. Het concours hippique tussen Veeningen en Zuidwolde wordt namelijk internationaal. Dit betekent onder andere veel meer internationale deelname en een bijzonder goed gevulde prijzenpot. De vijfde editie vindt plaats tussen 16 en 26 juli met gemeente De Wolden als één van de hoofdsponsors.

Jan Broek heeft het CH De Wolden in korte tijd op de kaart gezet. ©Gerrit Boer

Jan Broek heeft het CH De Wolden in korte tijd op de kaart gezet. ©Gerrit Boer

Waar menig (sport)evenement het dit jaar rustig aan doet of helemaal verdwijnt vanwege de economische malaise, daar komt het CH De Wolden ineens met een enorme uitbreiding.

‘Formule is goed’
Initiatiefnemer Jan Broek uit Veeningen glimlacht met gepaste trots als hij gevraagd wordt hoe hij dit voor elkaar gebokst heeft: ,,Onze formule is goed, dat hebben we de afgelopen vier jaar laten zien. De ruiters komen graag, de sfeer is geweldig en dat komt mede door het talrijke publiek. Bovendien bieden we vaak iets extra’s. Denk maar aan de paarden- en veulenveiling die we ook dit jaar weer houden. Dat is een enorme trekker. Vorig jaar hadden we ook nog eens een enorme opsteker door de komst van de Amerikaanse Olympische ruiterploeg naar ons concours.”

Ook dit jaar heeft het CH De Wolden een aantrekkelijke activiteit naar het terrein aan de Meppelerweg gehaald. ,,Het concours is in tweeën verdeeld. Van 16 tot en met 19 en van 23 tot en met 26 juli. Daartussenin, op dinsdag 21 juli, wordt de centrale paardenkeuring van Drenthe hier gehouden en daar zijn we enorm blij mee. Het geeft het CH net weer dat beetje extra’s.”


Vijf jaar geleden begon het CH De Wolden kleinschalig. Maar met Jeroen Dubbeldam als winnaar van de Grote Prijs was het evenement meteen op de kaart gezet. De ambities om groter te groeien waren er vanaf het begin en die werden de afgelopen edities stelselmatig doorgevoerd. Iedere keer weer wat groter en professioneler. Jan Broek: ,,We wilden graag op den duur een internationaal concours worden. Dat we dit al in vijf jaar gerealiseerd hebben is geweldig. Er is een daadkrachtig bestuur, de organisatie staat en de groep vrijwilligers verzet ieder jaar weer bergen werk. Alleen maar daardoor is een dergelijke groei mogelijk.”

Consequenties
Het internationale aspect aan het CH De Wolden heeft de nodige consequenties. Niet alleen het prijzengeld is drastisch verhoogd, maar ook op facilitair gebied moet er het nodige gebeuren. Op het concoursterrein komen ruim vierhonderd paardenboxen, een must bij een groot internationaal concours. Een gevolg hiervan is dat het budget dit jaar ruim boven de 400.000 euro komt. ,,De consequenties van onze keus zijn duidelijk, maar het was ons streven en dan moet je die aanvaarden. We zijn erg blij dat we er in deze economisch lastige tijden geslaagd zijn om het sponsorgeld bij elkaar te krijgen. Het is geweldig dat gemeente de nek uitsteekt. De Wolden wil zich als paardensportgemeente bij uitstek profileren en ons concours past daar natuurlijk uitstekend in. De Grote Prijs is dan ook die van De Wolden.”

Naast het internationale gedeelte wordt er tijdens het CH De Wolden ook nog gereden in de B- en L-klasse landelijk. Veel wijzigingen zijn er verder niet in het programma. Dit betekent dat er ook weer een veiling is van paarden en veulens. Deze wordt gehouden op zaterdagavond 18 juli. Nieuw is de Centrale Keuring van de afdeling Drenthe die op dinsdag 21 juli plaatsvindt.

Tekst: Lo Dijkstra