Sjef Janssen: ,,Nuloptie is dieronvriendelijk”

Share
  • 24 juni 2009 15:14

door: redactie, 24 juni 2009 15:14

ERP – Bondscoach Sjef Janssen pleit voor aanpassing van de dopingregels. Hij reageert daarmee op het nieuws dat bij het paard Whisper van Isabell Werth een verboden middel is gevonden. In de paardensport geldt de nulptie. Volgens Janssen is dat niet meer van deze tijd.

Sjef Janssen.

Sjef Janssen.

,,Onze sport gaat op deze manier naar de verdommenis. De overkoepelende federatie FEI moet snel met een oplossing komen”, vindt de bondscoach. Janssen noemt het uitgangspunt van ‘zero tolerance’ zelfs dieronvriendelijk. ,,Stel dat een paard ziek is, dan mag het niet eens worden behandeld. Dat kan toch niet. Ik noem dat totale waanzin. Geneesmiddelen moeten worden toegestaan in de sport, de rest uiteraard niet.”

Het paard van Werth werd betrapt op een middel tegen manische depressies en stemmingswisselingen. Janssen zou dat niet direct onder de noemer van geneesmiddelen willen scharen. Hij noemt het betreffende paard wispelturig. ,,Maar ik had dit niet verwacht. Natuurlijk ben ik geschrokken. Ik kan het ook niet direct verklaren.”

Duitsland gaat momenteel gebukt onder spraakmakende dopingzaken in de hippische wereld. Recentelijk nog kwam springruiter Ludger Beerbaum in opspraak, door min of meer te bekennen tot op de grens te gaan wat betreft doping. Saillant is dat Beerbaum en Werth, grootheden in Duitsland, paarden van dezelfde eigenaresse berijden. Toch denkt Janssen niet dat er sprake is van structurele doping in Duitsland. ,,Bij de laatste Olympische Spelen waren er vijf positieve gevallen, uit vijf verschillende landen. Ik zie het toch als incidenten. De mensen in deze sporten houden van hun paarden. Die willen helemaal geen verkeerde dingen.”

NHP | ANP