Dressuurploeg koerst aan op goud op EK Windsor

Share
  • 25 augustus 2009 20:35

door: redactie, 25 augustus 2009 20:35

WINDSOR – De Nederlandse dressuurequipe is op het EK in Windsor op goudkoers! Na de eerste dag staat Oranje fier aan kop in het klassement van de landenwedstrijd. Vooral met dank aan Adelinde Cornelissen. De amazone uit Beilen behaalde met Parzival een monsterscore van 80,638%!

Terechte blijdschap bij Adelinde Cornelissen. ©Jacob Melissen/www.melissen.nl

Terechte blijdschap bij Adelinde Cornelissen. ©Jacob Melissen/www.melissen.nl

Cornelissen reed een proef op zeldzaam hoog niveau, met een tien voor de uitgestrekte draf. Ze leek daarmee zelfs af te koersen op een score van 83%, maar dat lukte uiteindelijk niet, omdat in de verzamelde galop en de zig zag appuyementen minimale storingen zaten. Maar dat zijn minimale details. Overeind blijft dat Adelinde en Parzival een prestatie van wereldformaat hebben geleverd!

Adelinde, de nuchtere Drentse, was blij. ,,Het belangrijkste moment voor mij is als ik de piste binnenrijd. Als ik dan merk dat hij volledig op mij is geconcentreerd en dus perfect aan de hulpen staat, dan weet ik dat ik kan vlammen. Natuurlijk voel je tijdens de rit dat het goed gaat, omdat de controle er is en hij doet wat ik wil. Die optimale controle is ook juist datgene waar Sjef Janssen en ik samen met mijn paard de laatste jaren aan hebben gewerkt.”

Terwijl vader Cornelissen de rit van zijn dochter op video vastlegde en moeder, die als groom mee is, vanaf een verhoging samen met Janssen de rit volgde, bleven Adelinde en Parzival scoren. ,,Ik had vorig jaar natuurlijk heel graag in Hong Kong willen rijden, ik had dit jaar natuurlijk heel graag in Las Vegas van start willen gaan, dus deze kans wil ik nu met beide handen aangrijpen om op het wereldtoneel te laten zien wat we kunnen. Dat is gelukt, mede dankzij de voortreffelijke veterinaire begeleiding van Jan Greve na de blessure in Las Vegas. Ik ben blij een bijdrage te hebben kunnen leveren in het team dat als sterkste ooit wordt omschreven”, lachte Cornelissen, die zich daarna als in een pirouette omdraaide en nog net kon roepen: ,,en nu naar mijn paard.”

Na 28 van de 54 combinaties gaat Adelinde Cornelissen aan de leiding met een score van 80.638% en alle vijf juryleden hadden haar op de eerste plaats staan. Imke Schellekens-Bartels staat tweede met een score van 73.149% en vier van de vijf juryleden hadden de Brabantse amazone op die tweede plek staan, met uitzondering van het Zweedse jurylid Eric Lette, die de proef van Imke slechts een zevende plaats waard vond. Na twee ruiters van ieder land gaat Nederland aan de leiding met een score van 153.787%, voor Duitsland, die op 141.915% uit is gekomen. Groot-Brittannië staat derde met een percentage van exact 140.000%,voor de Denen met een score van 137.447%, terwijl de Zweden vijfde staan op 136.893%.

Tussenstand Grand Prix:

1. Adelinde Cornelissen (Beilen) – Parzival (Jazz x Ulft) – 80.638%
2. Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) – Hunter Douglas Sunrise – 73.149%
3. Carl Hester (Eng) – Liebling II – 72.085%
4. Susanne Lebek (Dui) – Potomac – 71.277%
5. Ellen Schulten-Baumer (Dui) – Dontha S – 70.638%
6. Minna Tilde (Zwe) – Don Charly – 69.957%
7. Anne van Olst (Heerewaarden, rijdt voor Denemarken) – Exquis Clearwater – 69.40%

NHP | KNHS