Tuigpaard Kosmos neemt afscheid

  • 24 augustus 2009 20:38
door: redactie, 24 augustus 2009 20:38

GRONINGEN – Op 28 augustus, traditioneel de dag van ‘t Gronings ontzet en het concours-hipopique, zal het bekende tuigpaard Kosmos van de familie Grol uit Veendam afscheid nemen van de wedstrijdsport.

Hanneke Mekkes met Kosmos.

Hanneke Mekkes met Kosmos.©Stal Mekkes

De opvallende vos is sinds z’n derde jaar in het bezit van de familie Grol en Kosmos groeide bij Stal Mekkes in Doezum uit tot een echte topper. Met Hanneke en Dirk Mekkes aan de leidsels zorgde hij jarenlang voor vele successen. Maar liefst 13 jaar was Kosmos in de Top Drie van Nederland te vinden. Met de KNHS competitiewinst als vierjarige en daarna zes maal reservekampioen in het damesnummer, twee maal reservekampioen in het Tandem en drie maal het brons in de ereklasse mag Kosmos nu genieten van zijn welverdiende rust.

Naast bovengenoemde topklasseringen was Kosmos een veelgevraagd paard op shows in binnen- en buitenland. In mei van dit jaar kreeg Kosmos voor zijn prestaties nog een staande ovatie van 25.000 mensen tijdens een show op de Derby van Hamburg. Met het hoogste aantal winstpunten (838 pnt.) ooit door een tuigpaard behaald, mag Kosmos nu een punt achter zijn carrière zetten. Kosmos zal nog één keer te bewonderen zijn tijdens zijn afscheid op 28 augustus tegen halfvijf ’s middags op het hoofdterrein.

NHP