Oude rotten heersen op CH Eext

Oude rotten heersen op CH Eext

22 mei 2002 20:03 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 3 minuten

EEXT | STEGEN.NET
De hoofdrolspelers van het CH Eext, dat Pinkstermaandag veel publiek trok, hebben in elk geval één ding gemeen: ze zijn allen de 50 jaar reeds gepasseerd. Ze, dat zijn de springruiters Jan Dolfing en Jan Burema en tuigpaardrijder Egbert Emmink uit Langedijke, die verraste met vier overwinningen op een totaal van zeven rubrieken. Burema heerste in de springrubrieken, maar kon niet voorkomen dat manegehouder Dolfing de Grote Prijs op zijn naam schreef.

De Masters voor de beste deelnemers uit het Z-springen werd niet het hoogtepunt waar iedereen op hoopte. In deze afvalrace, waarin in het verleden flink geld kon worden verdiend, waren de kaarten rap geschud. Na de eerste omloop waren alleen Jan Burema en Francis Jippes nog in de strijd. In de tweede ronde hield Burema met Leonardo de lei opnieuw schoon, terwijl Jippes één afworp liet noteren. Burema werd slechts 115 Euro beter van deze prestatie.

Grote Prijs
Parcoursbouwer Wietze van der Velde maakte de hoogst gedoteerde ZZ-rubriek niet te zwaar. In de Grote Prijs bleven dan ook acht combinaties foutloos, waarvan Alie Vegter en Michiel Brusse in de eerste barrage moesten afhaken. Jan Burema wist zich met twee paarden voor de beslissende tweede barrage te plaatsen en leek daarmee op rozen te zitten. Met zijn eerste paard Madonna kegelde Burema volkomen onverwacht drie balken naar beneden, maar met zijn andere paard Paultjes Poker wist hij wel weer foutloos te blijven. Dat bleek goed voor de tweede plaats.

Tegen Jan Dolfing bleek geen kruit gewassen. Dat was verrassend, want ‘s ochtends in het klassieke ZZ-parcours kreeg hij nog drie balken aan de rijbroek. Maar Dolfing bleek een sluwe vos. Hij kiende een alternatieve route uit die veel tijdswinst opleverde. Stefanie Luning was nog wel een bedreiging. De amazone uit Ansen, voor het eerst in Eext, was net even sneller dan Dolfing, maar ze nam met haar paard Summernight de laatste balk mee. Zij werd derde.

Kür op muziek
De kür op muziek voor dressuurruiters was nieuw in het programma. De twee beste amazone, Janneke Reinders uit Klijndijk en Monique Peutz uit Groningen, drongen door tot de finale. Die werd in het voordeel van Peutz beslist. De organisatie riep aanvankelijk Reinders tot winnares uit, maar dit werd woensdag gerectificeerd; er bleek een rekenfout gemaakt. ,,Bijzonder vervelend, zeker bij zo’n eerste keer. We bieden beide amazones onze excuses aan”, aldus voorzitter M.A. Jobing. In de gewone Z2-proeven wonnen Corrie Rave uit Nieuwe Pekela met Navarra en Threa Mulder uit Lhee met Lucky Loeks.

Tuigpaarden
Voor tuigpaardrijder Egbert Emmink was Eext één groot succes. Hij wist beide ereklasses op zijn naam te schrijven en was bovendien in vorm met zijn jongere paarden. In de ereklasse voor enkelspannen verschenen acht aanspanningen in de baan. Het was dringen om de drie podiumplaatsen. Nederlands kampioen Just in Time had met Lambertus Huckriede prima momenten, maar kan nog constanter lopen. Dit duo eindigde als derde. De jury zette Egbert Emmink met Kwadraatteus (Renovo x Renovo) aan kop. Dirk Mekkes mocht met Kosmos als tweede opstellen en was daar zeer gelukkig mee. ,,Kosmos liet zich vandaag erg fijn rijden. Ik ben hier heel blij mee”, aldus de rijder uit Doezum.

Ook Egbert Emmink was in zijn nopjes, al beseft hij dat hij er met Kwadraatteus nog niet is. Als jong paard won hij de nieuwelingen in Roden met Lammert Vinke. Later nam Aat van Essen met wisselend succes de teugels over en sinds half vorig jaar is Emmink de rijder van het inteeltproduct van Nico van Maaswaal. ,,Natuurlijk heb ik me de vraag gesteld of ik er verstandig aan zou doen om Kwadraatteus te gaan uitbrengen. Ik heb ‘m een tijdje op proef gehad en nu gaat het goed”, aldus Emmink.