Emmelie Scholtens scoort met Westpoint en Westenwind

  • 12 juli 2009 18:14

door: redactie, 12 juli 2009 18:14
go Steven Stegen

TOLBERT – Emmelie Scholtens heeft zich tijdens het Gronings kampioenschap weer eens opvallend gemanifesteerd. De amazone uit Onnen, verbonden aan Stal Laarakkers in Winschoten, domineerde met de dekhengsten Westpoint en Westenwind de zwaarste dressuurklassen.

Emmelie Scholtens met Westpoint. ©Roland Hitze

Emmelie Scholtens met Westpoint. ©Roland Hitze

Vooral de zege in de Z2 dwong respect af, want Emmelie Scholtens startte Westpoint vorige maand pas de eerste keer in de Z2, tijdens een wedstrijd in Veendam. ,,Nog niet alle oefeningen zijn even goed bevestigd, maar het is wel een geweldig paard”, aldus Scholtens. In de verplichte proef kwam Jarmilla Peterson met Don Chello als beste uit de strijd. In de afsluitende vrije kür wist Scholtens Peterson alsnog voorbij te streven.

,,Helemaal foutloos was onze proef niet”, evalueerde Scholtens. ,,Vooral de galoponderdelen kunnen nog beter. Maar je mag van een onervaren zesjarig paard nog geen smetteloos optreden verwachten, zeker als de bodem door het slechte weer niet optimaal is.” Uiteindelijk was de voorsprong van de amazone uit Onnen met 67,46%, tegen 66,32% voor Peterson, nog behoorlijk groot. Beide amazones hebben zich geplaatst voor de nationale titelstrijd in Ermelo.

Emmelie Scholtens heeft momenteel nog andere zaken aan haar hoofd, dan alleen dat NK. Ze is met haar beide hengsten nog in de race om in het Nederlandse team te komen dat begin augustus deelneemt aan het WK voor jonge dressuurpaarden in het Duitse Verden. ,,Westpoint heeft daar vorig jaar ook aan meegedaan, maar toen ging het niet zo heel goed. Ik ben natuurlijk gebrand op een betere prestatie. Westenwind werd toen trouwens negende”, aldus Scholtens, die maandag in Ermelo de laatste selectie rijdt.

Met de reservetitel in de Z2 en het kampioenslint in de M1 met Woody nam Jarmilla Peterson uit Wedde mooi revanche voor haar teleurstellende optreden tijdens het winterkampioenschap in Winschoten. In de Z2 moest ze toen in het afsluitende onderdeel haar leidende positie uit handen geven. Marloes Oosterhof greep toen de indoortitel. De amazone uit Delfzijl zat er zaterdag ook in Tolbert weer goed bij. Oosterhof werd nu derde met haar paard Unochico. Zus Agnes Oosterhof pakte de reservetitel in de Z1 met Olevus H.

In de M2 won Corlien Wemes met Julius. Titelverdedigster en landelijk kampioene Natascha Veen had met haar kampioenspaard Woezel verrassend het nakijken. Voor Wemes was de overwinning een grote verrassing. ,,Ik had het totaal niet verwacht. Echt, ik ben zo blij als een kind!” Minder blij was ze over de huldiging. ,,Die werd steeds maar weer uitgesteld en uiteindelijk stond ik ergens alleen m’n prijs in ontvangst te nemen.” Wemes was niet de enige die de huldiging beneden de maat vond. Ook andere kampioenen uitten soortgelijke kritiek.

NHP