Dierenbescherming en sector bakkeleien over welzijn

Dierenbescherming en sector bakkeleien over welzijn

21 september 2009 21:27 Uit Door Steven Stegen
Deel dit met je vrienden

ERM – Het welzijn van de naar schatting 400.000 paarden in ons land is momenteel een populair gespreksthema. De dierenbescherming vindt dat minister Verburg moet ingrijpen en met strenge regels moet komen om het welzijn te verbeteren. ,,De sector heeft die kans zelf gehad, maar waar ze mee zijn gekomen is volstrekt onvoldoende”, zegt Frederique Hermie van de dierenbescherming. In de sector zelf wordt met onbegrip gereageerd. ,,We zouden wel gek zijn om onze waardevolle dieren te verwaarlozen”, zo klinkt het.

De dierenbescherming zegt dat er bij een kwart van de paarden iets op het gebied van welzijn niet in orde is. De organisatie dringt al langer op verbetering aan. De sector kreeg van de minister de gelegenheid om zelf met voorstellen te komen. Maar de dierenbescherming vindt de voorstellen van de sectorraad paarden maar slap. De dierenbescherming vindt dat de sector in gebreke is gebleken en dat de minister daarom nu maar het voortouw moet nemen. Dat zou moeten leiden tot bindende voorschriften op het gebied van weidegang, contact met soortgenoten en afmetingen van de stal.

Peter Pluijter.

Peter Pluijter.

Voorzitter Peter Pluijter van de regio Drenthe van het KWPN is niet gelukkig met het geluid van de dierenbescherming. ,,Let wel, ik ontken niet dat er wel eens misstanden zijn. Die moeten ook keihard worden aangepakt. Maar ik geloof er niets van dat er bij een kwart van de paarden iets niet in orde is. Volgens mij weten ze bij de dierenbescherming niet waar ze het over hebben. Een hond die opgesloten zit in een flat is veel erger”, aldus Pluijter.

Volgens Pluijter zouden de vele fokkers en eigenaren wel gek zijn als ze niet goed voor hun dieren zouden zorgen. ,,Ze zijn niet alleen blij met hun dieren, maar die vertegenwoordigen ook nog eens een flinke waarde. Daar pas je dus wel mee op.”

Stegen.net