Eric van der Vleuten de snelste in Olympia Londen

Share
  • 20 december 2009 18:52

door: redactie, 20 december 2009 18:52

LONDEN/FRANKFURT – Eric van der Vleuten heeft zondag de wereldbekerwedstrijd in Londen op zijn naam gebracht. In de barrage bleef hij op de rug van VDL Groep Tomboy (v. Emilion) foutloos in de barrage en bereikte hij na 35,08 seconden de finish. Hij was daarmee iets sneller dan de Ier Cian O’Connor die in de barrage eveneens foutloos bleef: 35,66. In Frankfurt eindigde Wout Jan van der Schans in de Grote Prijs als vierde.

Eric van der Vleuten in aktie met VDL Groep Tomboy.

Eric van der Vleuten in aktie met VDL Groep Tomboy.

Elf combinaties gingen in de barrage van start en de Ier Cian O’Connor zette met de KWPN gefokte Rancorrado (Gran Corrado x Hamlet) een snelle tijd neer, waarop eerst de Brit Ben Maher met de KWPN’er Robin Hood W (Animo x Libero H) zijn tanden stuk beet. De Zwitser Pius Schwizer met Carlina en de Italiaan Natale Chiaudani met SNAI Seldana di Campalto, net als Tomboy een nakomeling van Emilion, reden alle twee een behouden rit en waren tevreden met een foutloos rondje. Zij eindigden als vijfde en zesde.

Als één na laatste starter vertrok Van der Vleuten. ,,Ik vroeg een hoog tempo, mede omdat Tomboy heel goed aanvoelde in het basisparcours. Het zou moeten kunnen. Tussen de eerste en tweede hindernis maakte Tomboy even een luchtsprong, maar dat verstoorde ons ritme niet. Dat ritme werd ook niet verstoord toen Tomboy in de landing na de tweede hindernis een licht struikelpasje maakte. Ik kon heel goed voorwaarts blijven rijden en toen het lukte om de uiterst scherpe wending na de triple bar scherp voorwaarts te blijven rijden had ik het gevoel dat we konden gaan winnen. We doken zes tiende van een seconde onder de tijd van O’Connor en toen was het afwachten of de Française Pénélope Leprevost nog met de hengst Mylord Carthago onder mijn tijd kon duiken. Haar schimmel heeft een ruime galop, maar mist, zo bleek in haar rit, nog net even de wendbaarheid”, aldus Van der Vleuten.

Frankfurt

In de Grote Prijs van Frankfurt kwamen vijftien combinaties terug voor de beslissingen brengende barrage. In die barrage kwamen voor Nederland aan de start Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) met P-Pilot, Jurgen Stenfert (Doesburg) met BMC Okometa, Gert-Jan Bruggink (Weerselo) met Primeval Wings en Uriel Taken (Gorssel) met Acapulco.

In de pittige barrage bleek de Duitser Mario Stevens met MacKinley de snelste foutloze combinatie en verdiende daarmee naast 35.750,– euro ook nog een paardentrailer. Van der Schans werd vierde, net voor Jurgen Stenfert, terwijl Bruggink door een springfout in die barrage als 12de eindigde. Ook Taken liep tegen een springfoutje aan en werd 14de.

Stegen.net | KNHS