Japanner Eiken Sato wint wereldbeker Mechelen

  • 30 december 2009 22:37
door: redactie, 30 december 2009 22:37

MECHELEN – Een jonge Japanse ruiter die een sterk bezette wedstrijd in de wereldbeker wint, dat maak je niet vaak mee. Toch gebeurde het woensdag in Mechelen. De 23-jarige Eiken Sato tekende met BB Project Cartoon Z voor de overwinning in de Nekkerhal.

Acht combinaties plaatsten zich voor de beslissing brengende barrage, maar daaronder geen Nederlanders. Albert Zoer uit Echten moest met Okidoki een springfout incasseren op de uiterst lastige dubbelsprong, Leopold van Asten uit Duizel tikte na een zeer licht touché van VDL Groep Santana B de voorste balk van de oxer die direct na de driesprong kwam uit de lepels. En Harrie Smolders uit Hooge Mierde, dinsdag nog tweede in de Grote Prijs, tikte met Exquis Walnut de Muze op beide hindernissen een paal uit de lepels, waardoor ze als resp. 15de, 19de en 23ste eindigden.

Eiken Sato rijdt naar de zege in Mechelen. ©FEI/Dirk Caremans

Eiken Sato rijdt naar de zege in Mechelen. ©FEI/Dirk Caremans

Parcoursbouwer Lucien Somers, die onlangs aan de kant werd gezet als chef d’equipe van de Belgische springruiters, had een parcours ontworpen waarop vele grootheden hun tanden stukbeten. Kevin Staut, Nathale Chiaudani, Jos Lansink, Dennis Lynch en Daniel Deusser waren ruiters die niet in staat bleken het parcours foutloos te overwinnen.

In de barrage met acht combinaties leek de dolblije Belg Yves Vanderasselt geheel uitgeput, want met zijn Adamo van ‘t Steenputje tikte hij twee balken naar beneden. Zijn landgenoot Dirk Demeersman, die zich met de nog behoorlijk onervaren Cicero van Paemel ook voor de barrage had geplaatst, reed met één balk aan de benen in een rustig tempo naar de zevende plek.

Spannend werd het pas toen de Spaanse Pilar Cordon met Herald als eerste foutloos wist te blijven en de leiding in handen nam. Eerst dook Sato, die al vijf jaar op dezelfde stal verblijft als waaraan Harrie Smolders is verbonden en wel die van Axel Verlooy, onder de tijd. Zijn rit daagde de Ierse Jessica Kürten uit om met de weer geheel fitte Castle Forbes Libertina ook snel te gaan rijden, maar op de meet kwam zij net een halve seconde te kort.
De Frans sprekende Belg met Ierse roots Patrick McEntee ondernam ook een uiterste poging om de hoofdprijs, 10.000 euro en een Landrover, mee naar huis te nemen. Daarin faalde hij en werd derde. Op dit concours waren twee Landrovers te winnen door de springruiters en de eerste ging op de openingsdag naar Harrie Smolders en de tweede op de slotdag naar Eiken Sato, waardoor de garage bij de stal van Axel Verlooy nu enige uitbreiding behoeft.

Voor Nederland was er op de slotdag nog wel een klein feestje te vieren want de 16-jarige Frank Schuttert uit Ommen won de Grote Prijs voor de jeugd met Superstar, terwijl Shanice Roozeboom uit Punthorst met Uno Cento derde werd.

Stegen.net | KNHS