Jarmilla Peterson wint twee Groningse titels

Share
  • 14 februari 2010 23:03

door: redactie, 14 februari 2010 23:03
door Roelke Nienhuis

APPINGEDAM – Vorig jaar moest ze op het laatste moment nog toezien hoe de Groningse titel aan haar neus voorbij ging, maar zaterdag nam Jarmilla Peterson revanche. In manege De Veenhoeve greep de amazone uit Wedde de provinciale titel in de Z2 met Don Chello.

Getipt worden als favoriet, is een lastige rol, zo weet Jarmilla Peterson uit ervaring. Het afgelopen jaar heeft ze veel tegenslagen gehad, een jaar met pieken en dalen. De motivatie was eind 2009 ver te zoeken. Paarden opleiden, is Jarmilla haar passie. ,,Het is geweldig, ik geniet daar zo van. Gelukkig ben ik nu weer gemotiveerd en ga er voor. Ik ben ambitieus en kan moeilijk iets half doen, het is alles of niets.”

Jarmilla Peterson

Jarmilla Peterson straalt na de overwinning met Don Chello. ©Roelke Nienhuis

armilla haar wedstrijdplanning is met beleid, zij start niet vaak en het liefst op de grotere Noordelijke concoursen. ,,Ik heb met Don Chello veel gewonnen, vaak mega punten gescoord. Tijdens de indoorkampioenschappen van 2009 ben ik derde geworden en dat was een grote teleurstelling. Naast diepe dalen in 2009 zijn er gelukkig ook mooie momenten. Het is fantastisch om in Assen, Zuidbroek en Zuidlaren te rijden. Enthousiast publiek, mooie entourage en positieve reacties van juryleden. Ik mag sinds kort ook de kür jureren en door de opleiding ben ik anders Kür gaan rijden. Deze kür heb ik samen met Paulien Alberts herschreven.”

De jury bleek in Appingedam ook enthousiast over de kür van Peterson. ,,De kür is gedurfd gereden en muziek en oefeningen zijn goed synchroon. Helaas iets te veel wissels, maar Jarmilla’s kür is duidelijk een van de betere”, zo was het oordeel.

De tweede plaats in de Z2 was voor Linda Oosterhof en Olevus H. De juryleden Haas en Groen waren erg enthousiast over de Voltaire-nakomeling. ,,Een mooi los paard, soepel en in het totaalbeeld een beter paard dan de nummer 1. Door de onrustige aanleuning heeft Linda helaas punten laten liggen”, vond de jury.

Linda is trots op haar prestatie, maar ook een beetje teleurgesteld. Ze zou graag in Wanroy willen starten, maar helaas is de uitnodiging voor de kampioene. ,,Het blijft lastig, de meeste deelnemers ervaren een extra druk tijdens de kampioenschappen. Het zou zo anders zijn als de kampioen en reservekampioen afgevaardigd worden.” De derde prijs in de Z2 ging naar Janneke Luth en Prins Lago.

In de Z1 ging de titel naar de 25-jarige Vai Bruntink en Vuurbal. Sinds een paar weken staat de 7-jarige ruin op stal bij Laarakkers. Eigenaar Sybrand Nijhoff: ,,Ik ben helemaal verbaasd dat mijn paard de Z1 heeft gewonnen. Vai heeft alleen thuis geoefend, samen zijn ze nog niet op concours geweest.” Niet alleen de eigenaar is verbaasd, ook de amazone vind het speciaal om als prille combinatie de Z1 te winnen. ,,Dit is mijn eerste kampioenschap in Groningen en echt als Groninger, ik woon sinds kort in Winschoten. Ik ben heel tevreden over mijn proeven, beide dagen constant gereden en vooral de galop en de wissels gingen heel fijn.”

Jarmilla Peterson won eerder op de dag al de M2-klasse met de succesvolle Woody. Ze klopte Liesbeth Slootweg met Zinfandel. De M1 werd gewonnen door Callista Leeuwerke met Zhivago (v. Londonderry).

Meer valt te lezen op de blog van Roelke Nienhuis

Stegen.net