KFPS onderzoekt mogelijke fraude rond hengst Rypke

KFPS onderzoekt mogelijke fraude rond hengst Rypke

9 februari 2010 23:09 Uit

Door redactie
 
Leestijd: < 1 minuut

DRACHTEN – Friesland is in rep en roer vanwege een mogelijke fraudezaak rond de Friese hengst Rypke 321. Het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek (KFPS) heeft besloten om bij alle 20 veulens van deze hengst die in 2009 zijn geboren DNA-onderzoek te doen.

Uit steekproeven, die routinematig door het KFPS worden uitgevoerd, is gebleken dat een deel van de in 2009 geboren en als nakomeling van Rypke 321 geregistreerde veulens, niet afstamt van deze hengst. Inmiddels is van deze veulens al wel komen vast te staan, welke hengst de vader is. Gezien het feit dat het hier gaat om een niet goedgekeurde hengst, worden deze veulens geregistreerd in Bijboek II, zo meldt het stamboek. Ook de veulens die in 2010 worden geboren, zullen worden onderzocht. Vooralsnog wordt niet aangenomen dat de afstamming van nakomelingen van Rypke 321 geboren vóór 2009 niet klopt. Om dit uit te sluiten, zullen steekproeven uitgevoerd worden van eerdere jaargangen.

Het KFPS heeft inmiddels aangifte gedaan bij de tuchtcommissie van het stamboek. Eigenaar R. Annema uit Zwaagwesteinde wil niet op de aantijgingen reageren. ,,Het imago van het Friese paard wordt door deze affaire in elk geval flink beschadigd”, vindt secretaris Age van der Zee van fokvereniging Ta it Bihâld. Rypke is één van de weinige hengsten die nog natuurlijk dekt. Eind deze maand komt er meer duidelijkheid in deze zaak.

Stegen.net | Omrop Fryslân