Folkert Kelderman de beste op Indoor Tolbert

Share
  • 4 april 2010 10:30

door: Fred Lubbers, 4 april 2010 10:30

Tolbert | STEGEN.NET
Twee Groningers in de tang bij een Fries. Dat is kort samengevat de Grote Prijs van Tolbert, die zaterdagavond werd gewonnen door de Fries Folkert Kelderman. Hij gaf Suzanne Tepper en Jur Vrieling het nakijken.

Met een brede lach onderging Kelderman de huldigingen. Zijn doel was bereikt: het winnen van de Grote Prijs van Tolbert. Dat gebeurde in een afgeladen Hedde Jan Cazemiermanege in Tolbert, waar ruim 1500 mensen een plek hadden gevonden. Het was nog nooit zo druk op de slotavond van het jaarlijkse concours.

Folkert Kelderman rijdt Victory naar de zege in Tolbert. ©draversfoto.nl

De weg naar de winst was niet gemakkelijk voor de 38-jarige Kelderman uit Rinsumageest. Vooral wat betreft het Nederlands kampioenschap. Aanvankelijk dacht de ruiter daar niet naar toe te hoeven, maar toch kreeg hij – als derde bij het Fries kampioenschap – toch een uitnodiging door die strijd op dezelfde dag als de Grote Prijs werd verreden.

Toen hij zijn keus voor Tolbert al had gemaakt liet de nationale bond toch weten dat Kelderman op het NK welkom was. ,,Daarop heb ik een brief geschreven en uiteengezet dat de paardeneigenaar mij liever in Tolbert ziet rijden. Ik heb er niets meer op gehoord. Maar het slot is natuurlijk geweldig met de winst in de Grote Prijs”, aldus een dolgelukkige Kelderman na afloop van het concours.

Met zijn 8-jarige paard Victory was hij de laatste starter in de barrage die met zes combinaties werd verreden. Vanuit het startveld van 26 deelnemers hadden naast Kelderman de toppers Jur Vrieling, Suzanne Tepper, Hans de Vries, Paulien de Vries en Marianne Boerema zich voor de beslissende fase van de Grote Prijs geplaatst. Een barrage die weliswaar niet erg veel deelnemers telde, maar kwalitatief zeer sterk bezet was.

Boerema (Tjallebert) beet het spits af, maar de amazone maakte met Divoza Horseworld’s Nizarm drie fouten. Ook Paulien de Vries, de plaatselijk favoriet die met Untoucheble R van eigenaar Jan Ruuls uit Tolbert in de ring kwam, kreeg twaalf strafpunten aan de broek tijdens de Eppeljeckdag.

Jur Vrieling, die als derde in de ring kwam wist ook niet foutloos te blijven. Hij sneuvelde jammerlijk op de laatste hindernis. Zijn stalamazone Suzanne Tepper was de eerste die zonder fouten uit de strijd kwam. Met Whatever RV klokte ze na een foutloze rit 33.36 en leek daarmee de winst in handen te hebben. Zeker toen Hans de Vries met acht strafpunten de ring verliet.

Maar Folkert Kelderman kreeg de Groningse combinaties uiteindelijk in de tang. Met 31.77 seconden dook hij fors onder de tijd van Tepper en mocht na afloop de felbegeerde Bouwman paardentrailer in ontvangst nemen. ,,Geweldig. Ik denk dat Victory nog nooit zo hard heeft gelopen als nu. Het is zijn eerste winst in een Grote Prijs”, glunderde Kelderman.

Suzanne Tepper was wel blij, maar hield toch ook een beetje een nare smaak aan de barrage over. ,,Ik ben enorm tevreden over het presteren van Whatever RV. Het is de eerste maal dat hij een Grote Prijs rijdt. Maar als je zo dicht bij de winst bent, had je wel meer gewild.”
Jur Vrieling had het liefst voor de derde maal de Grote Prijs gewonnen. ,,Ik moest iets inhouden, maar waarschijnlijk is de laatste lange lijn toch iets verkeerd gelopen”, verklaarde hij zijn enige springfout, juist op de laatste hindernis.

rang Naam Paard Vereniging ftn td ftn td
Cat. P
1 Folkert Kelderman Victory Trijnwalden, LR 0 70.53 0 31.77
2 Suzanne Tepper Whatever RV Veendam e.o., LR 0 65.15 0 33.36
3 Jur Vrieling Coasting ZEO 0 66.78 4 31.09
4 Hans de Vries Tsjakka Trijnwalden, LR 0 66.94 8 47.92
5 Marianne Boerema Divoza Horseworld”s Nizarmo Nienoord, LR 0 66.24 12 31.58
6 Paulien de Vries Untoucheble R Berkenhoeve, RV de 0 67.96 12 37.45
7 Eric ten Cate Vera Lyn Joris, LR St. 4 63.05
8 Hartwig Rohde T.N.K. Duitsland 4 63.39
9 Daan van Geel Darius Bumaruiters, LR 4 63.78
10 Karl-Heinz Markus Zuckerschnute W Duitsland 4 66.06
Stegen.net