Helft Nederlandse paarden te dik

Share
  • 9 april 2010 09:45

door: redactie, 9 april 2010 09:45

LELYSTAD – Ruim de helft van de Nederlandse paarden en pony’s is te dik. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Paarden Kennis Centrum. Veel eigenaren blijken weinig zicht te hebben op wat een normaal postuur is voor hun dieren.

Veel Nederlandse paarden zijn te dik.

De gevolgen van overgewicht bij paarden en pony’s zijn net als bij mensen zorgwekkend, zo zegt het kenniscentrum. De gewrichten en spieren komen onder een grotere druk te staan, wat klachten kan veroorzaken. Ook zullen paarden en pony’s met overgewicht vaker last hebben van hoefbevangenheid, spijsverteringsproblemen en hart- en vaatziekten. Paarden en pony’s met obesitas hebben verhoogde kans op insulineresistentie. Bij mensen wordt dit suikerziekte genoemd.

Maar hoeveel paarden en pony’s in Nederland hebben last van overgewicht? Door twee medewerkers van het Paarden Kennis Centrum is daar onderzoek naar gedaan. Van half februari tot half maart zijn zij door heel Nederland getrokken om op maneges, pensionstallen en bij particulieren paarden en pony’s te wegen, meten en scoren. In totaal zijn er 670 paarden en pony’s gewogen. Bij elk paard en elke pony is het gewicht gewogen door middel van een weegschaal. Daarna zijn de schofthoogte, de pijpdikte, de pijpomvang, de nekdikte, de nekomvang en de borstomvang gemeten. Als laatste is de Body Conditie Score (BCS) en de Cresty Neck Score (CNS) van de paarden en pony’s gescoord aan de hand van tabellen. Met de BCS wordt de conditie van het paard gescoord en met de CNS wordt de vetophoping in de nek gescoord. Deze scores zijn het uitgangspunt geweest bij het bepalen van het percentage paarden met overgewicht.

Uit deze gegevens is berekend dat maar liefst 57% van de recreatiepaarden en –pony’s in Nederland overgewicht heeft. Het noorden is de regio met het hoogste percentage overgewicht. Sobere paarden, zoals Friezen en Groningers, hebben het hoogste percentage overgewicht. Sobere pony’s, zoals Shetlanders en IJslanders, hebben het meest last van obesitas. Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht. Van alle paarden en pony’s die gescoord zijn, heeft meer dan 70% een te hoge Cresty Neck Score. Qua leeftijd bleek dat jonge paarden onder de 3 het minste last hebben van overgewicht en paarden en pony’s van 3 tot 10 jaar het meeste.

Stegen.net