Martijn Veenstra ZZ-kampioen in Groningen

Share
  • 18 juli 2010 16:31

door: Steven Stegen, 18 juli 2010 16:31

NIEUWE PEKELA – Martijn Veenstra is zaterdag Gronings kampioen ZZ-springen geworden. De 23-jarige ruiter uit Marum bleek als laatste starter in de barrage de sterkste met Luimstra’s Vabina (v. No Limit). ,,Ik ben heel blij met deze eerste ZZ-titel”, glunderde Veenstra, die Nicole Botma uit Zuidbroek achter zich liet.

Martijn Veenstra wordt gehuldigd door voorzitter Derk Scheper. ©Steven Stegen

Veenstra kwam bij de titelstrijd in Nieuwe Pekela met twee paarden aan de start in de ZZ-klasse. ,,Ik heb nog even overwogen om er drie mee te nemen, maar dat is toch wel wat te veel, ook omdat de ZZ-groep niet al te groot is. Ik heb de twee meegenomen die het best in vorm zijn. Dat blijkt een goede keuze, want ik heb ze allebei in de barrage zitten”, sprak Veenstra, die het in de barrage dus met twee paarden moest opnemen tegen Nicole Botma.

Veenstra startte eerst met Lukmstra’s Wabina, waarmee hij foutloos bleef in 37.47. Vervolgens reed Nicole Botma met Wallstreet foutloos in het veel snellere 34.61. Daarmee wist Martijn Veenstra met Luimstra’s Vabina wat hem te doen stond. Hij gooide het gas flink open en stelde met een tijd van 33.35 alsnog de titel veilig.

In de klasse Z ging de titel naar Rianty Zwart met Udokus (v. Cavalier). De amazone uit Oostwold maakte in de tweede omloop weliswaar een foutje, maar de enig overgebleven concurrente Nathalie Onrust stond met Seatle Oran al op 28 strafpunten, dus de titel kwam voor Zwart geen moment in gevaar. Voor Rianty was het een mooie come-back. ,,Ik ben anderhalf jaar uit de roulatie geweest vanwege een blessure. Ik had bij het skiën een kruisband afgescheurd. Ik mag pas weer een half jaar weer rijden. Dat gaat met ups en downs. Ik wilde in het begin te snel.”

In de klasse M ging de titel naar Nicole Botma met Amadeus de Lacamorkus (v. Lupicor). In de barrage bleef ze als enige nogmaals foutloos. Dennis Meijer eindigde met Van Gogh op de tweede plaats.