Nederlandse springruiters vijfde in Hickstead

Nederlandse springruiters vijfde in Hickstead

30 juli 2010 23:25 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

HICKSTEAD – De landenwedstrijd van vrijdag in het Engelse Hickstead leert dat gastland Engeland op de weg terug is om tot de belangrijkste springlanden te horen en dat Nederland nog altijd niet zeker is van handhaving in de hoogste afdeling. Engeland won en Nederland, met debutant Jur Vrieling en VDL Bulabu, werd vijfde.

Tina Fletcher in actie voor het winnende Engeland.

Wel slaagde het Oranje kwartet er in om Spanje, Zweden en Zwitserland achter zich te laten. Nederland staat nog steeds zevende in de tussenstand, maar de achterstand op Spanje is geslonken tot twee punten en met komend weekeinde de laatste wedstrijd in Dublin moet Nederland daar de Spanjaarden voorbij weten te komen, om op die manier ook komend jaar verzekerd te zijn van deelname op het hoogste niveau van de mondiale springsport.

Jur Vrieling begon voor Nederland heel sterk met de hengst VDL Babalu. ,,In de eerste ronde kwamen we serieus in moeilijkheden op een steil hek. Deze hindernis stond na een scherpe wending en ik wilde de afstand voorwaarts overbruggen, maar dat hek kwam heel snel, mede omdat mijn hengst zeer actief reageerde. Daardoor kwamen we heel dicht en sprong Bubalu erg hoog op én hadden we een ongelukkige landing. In de tweede manche herinnerde hij zich dat voorval nog heel goed, waardoor we daar ook een fout kregen. Dan blijkt dat de controle die optimaal dient te zijn nog niet helemaal ‘je dat’ is, waardoor we in de tweede manche nog een fout kregen. Daarnaast speelt een rol mee dat ik dit paard nog maar sinds kort ter beschikking heb gekregen van de VDL Stud, waardoor de conditie ook nog niet honderd procent is. Een landenwedstrijd is twee manches en dan moet een paard ook aan het einde van de tweede ronde optimaal topfit zijn en ik merkt toch enige vermoeidheid ontstaan”, aldus Vrieling.

Harrie Smolders had een tegenvallende eerste manche met drie springfouten, maar in de tweede bleef hij foutloos. Marc Houtzager was niet tevreden over zijn optreden. Tweemaal twee springfouten is niet slecht, maar ook zeker niet goed.

Voor Nederland kwam als laatste Nathalie van der Mei in de ring met Heechhiem’s Tersina. In de eerste manche verzamelde zij negen strafpunten en in de tweede tikte zij twee balken af. Voor Van der Mei was dit pas de derde landenwedstrijd op dit niveau en de eerste met deze merrie. Bondscoach Rob Ehrens vond dat Van der Mei heel goed had gepresteerd. ,,Je neemt een reserve mee in de hoop haar niet nodig te hebben, maar omdat Eurocommerce New Orleans op donderdag niet topfit bleek te zijn heb ik een beroep op Nathalie gedaan en zij heeft heel goed gepresteerd. Dat moet ik trouwens van het hele team zeggen. Ze hebben er echt voor gevochten, maar het zat voor de zoveelste keer niet mee.”

Stegen.net | KNHS