Marcus Ehning wint lucratieve Global Champions Tour

  • 29 augustus 2010 12:57

door: redactie, 29 augustus 2010 12:57

RIO DE JANEIRO – Marcus Ehning en Noltes K├╝chengirl hebben zaterdagavond de hoogst gedoteerde springserie ter wereld gewonnen, de Global Champions Tour. De ruiter uit het Duitse Borken won niet alleen de wedstrijd, maar werd ook winnaar van de finale en ontving de prijs als beste ruiter van het concours. Dat leverde Ehning een cheque op van 433.000 euro. Jeroen Dubbeldam uit Weerselo was met BMC van Grunsven Simon de beste Nederlander op een negende plaats.

Voor de barrage van de finale hadden zich elf combinaties geplaatst dankzij een foutloos parcours. Dubbeldam, Eric van der Vleuten met VDL Groep Kaid en Leopold van Asten met VDL Groep Santana B hadden zich ook ondanks een springfout, maar dankzij een goede tijd, voor de tweede ronde geplaatst.

Harrie Smolders noteerde met Regina Z twee springfouten en eindigde als 25ste. In de tweede manche van de wedstrijd zouden zowel Van der Vleuten als Van Asten nog eens tegen een springfout aanlopen. Beiden tikten met de achterbenen de eerste paal van de oxer, de middelste van de driesprong, er af en kwalificeerden zich in de eindstand als 15de en 17de. Dubbeldam die de lei schoon wist te houden met een uitstekend springende BMC van Grunsven Simon eindigde als negende.


Tot verrassing van velen wisten de Neder Belg Jos Lansink en de Duitser Marco Kutscher niet door te dringen tot de tweede manche. Kutscher ging aan de leiding in de competitie maar was door twee fouten in het basisparcours met Catoki niet in staat nog punten aan zijn totaal toe te voegen. Spender S met Lansink, tweede in de tussenstand tot dat moment, noteerde ook twee springfouten. De achterstand van Ehning op Kutscher bedroeg voor aanvang van de wedstrijd 33 punten en wilde Ehning de competitie winnend afsluiten dan moest hij zich bij de eerste drie in de uitslag van de wedstrijd rijden. Als Ehning vierde zou worden eindigde hij met 215 punten op gelijke hoogte met Kutscher maar deze ruiter had al eens een GCT wedstrijd gewonnen en Ehning niet en dat zou dan de doorslag geven.

In de barrage met zeven deelnemers werd vanaf de eerste combinatie hard gereden waardoor de kansen van Ehning, die als laatste in de barrage van start ging, steeds verder leken te slinken. De Ier Denis Lynch had van zijn All Inclusive NRW een enorm hoog tempo gevraagd en ging aan de leiding voor de Australische Edwina Alexander met Cevo Itot du Chateau. Ehning reed een werkelijk perfecte rit. De wendingen waren scherp en daardoor wist hij tijd te winnen. Daarbij bleven ze foutloos en uiteindelijk bleek Ehning 0,27 sec. sneller als Lynch.

Ehning won daarmee de finale wedstrijd en incasseerde daarvoor een ton. De zege in de GCT competitie leverde hem 300.000 euro op terwijl de ereprijs, beste ruiter van het concours, ook nog een aanzienlijk geldbedrag opleverde. Marco Kutscher eindigde als twee in de competitie, 180.000 euro, terwijl Edwina Alexander Jos Lansink voorbij ging in de eindstand. Zij verdiende met deze derde plek 120.000 euro. Jos Lansink eindigde als vierde wat hem toch nog een bonus van 80.000 euro opleverde.

Stegen.net | KNHS