Ervaren Petra van Esch wint Z2 op Hippiade

Ervaren Petra van Esch wint Z2 op Hippiade

6 september 2010 09:48 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

ERMELO – Ervaren deelnemers maakten de dienst uit bij de dressuur tijdens de Hippiade voor paarden. Petra van Esch uit het Brabantse Gemonde zegevierde in de Z2, terwijl Florentine Rootveld uit Winterswijk de Z1 op haar naam schreef. Beide amazones hebben de nodige ervaring en titels op zak.

Petra van Esch met Unique.

De Kür op muziek was de afsluitende rubriek voor de klasse Z2. Deze werd gehouden op het terrein achter de hoofdring. Er stond een tribune opgesteld voor het publiek. Deze zat tijdens de kür behoorlijk vol. Paarden en muziek blijven een aansprekende combinatie. Hoofdjury Willemien Blanken was zeer te spreken over de kwaliteit van de verschillende küren. ,,Er is een duidelijk verschil met een aantal jaren geleden. Toen werd de kürmuziek gebruikt als een soort achtergrondmuziek, nu is ze bedoeld om de oefeningen te accentueren. Petra van Esch reed met Unique onverstoorbaar en harmonieus rond. Florentine Rootveld gold vooraf als een van de favorieten, maar haar Up Seven had wat last van spanning en dat kreeg ze net niet opgelost. Maar ik heb genoten van de meeste combinaties!”

De 30-jarige Petra van Esch pakte met Unique tijdens het Regiokampioenschap van Brabant al een eerste prijs in de kür en dat deed ze in Ermelo simpelweg nog een keer. Zij runt in Gemonde een eigen dressuurstal en leidt daar jonge paarden op tot hoog niveau. In het verleden reed ze op Grand prix-niveau met de bekende Sultano. De reservetitel in de klasse Z2 was voor Florentine Rootveld. Dezelfde amazone legde beslag op het kampioenslint in de klasse Z1. Dit keer in het zadel van Winea (v. Ferro). Beide paarden van Florentine veroverden een maand geleden tijdens de regionale kampioenschappen van Gelderland en Flevoland de Z-titels.

De tweede prijs in de Z1 ging naar Judith Pietersen uit Vledder. Zij stelde Kop Jansen Nobby heel aansprekend voor. De imponerende Fries zou zeker niet hebben misstaan in de Friezentrein, die ’s middags onder leiding van Christa Laarakkers een geweldige show weggaf op het hoofdterrein. Tien zwarte hengsten kwamen daarvoor in de baan en ontlokten het publiek een enthousiast applaus. Vier ervan gaan binnenkort op transport naar Amerika, om in Kentucky mee te doen aan de openingsceremonie van de Wereldruiterspelen.


Noordelijke deelnemers

Drents kampioene Truusje Smeding wist zich voor de finaleproef van zaterdag te plaatsen, maar wist niet tot de kür door te dringen. De amazone uit Vries eindigde met Puccini op de tiende plaats. De waardering voor haar proef verschilde nogal bij de drie jury’s en dat kostte Smeding een hogere klassering. De beste acht gingen door naar de kür. Gronings kampioene Jarmilla Peterson greep naast de finale. Ze werd op vrijdag negende met Don Chello. Ook in haar geval deed een afwijkende beoordeling haar de das om. De jury’s bij H en M waardeerden de proef beiden met 64,41%, maar jurylid Van der Harst bij de letter C hield het op 58,82%.

In de Z2 greep Vai Bruntink ook naast de finale. De amazone uit Winschoten stuurde VDL Daytona vrijdag naar de tiende plaats in haar groep. Wel boekte Bruntink een fraai succes in de M2, waarin ze met Anne Beth de titel veroverde. Jarmilla Peterson eindigde in de Z1 als achtste met Woody.

Stegen.net | KNHS

Uitslagen Hippiade Paarden 2010:

Z2:
1. Petra van Esch, Unique, 70,79%
2. Florentine Rootveld, Up Seven, 70,33%
3. Kyra Klinkers, Toronto, 68,75%

Z1:
1. Florentine Rootveld, Winia, 68,53%
2. Judith Pietersen, Kop Jansen Nobby, 68,33%
3. Lynne Maas, Zamora, 68,04%

M2:
1. Vai Bruntink, Anne Beth, 65,22%
2. Denise van den Dries, Argo, 64,89%
3. Marleen Glorie, Zipero, 63,78%

M1:
1. Margot Kostelijk, Anieni-K, 69.00%
2. Mieke Verstegen, Alonzo V, 66,44%
3. Anke Lambooij, Wabe Shebele Wenz, 66,44%

L2:
1. Luc Smetsers, Adaula, 66,33%
2. Dirma Doll, Amaretto, 66,11%
3. Jolanda de Pijper, Bombay, 65,89%