Marianne Boerema heerst op CH Parkstad Veendam

Marianne Boerema heerst op CH Parkstad Veendam

19 september 2010 19:19 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 2 minuten

VEENDAM – Amazones maakten zondag de dienst uit in de ZZ-rubriek tijdens CH Parkstad Veendam. Marianne Boerema uit Tolbert eiste de overwinning op met Divoza Horseworld Nizarma. De 21-jarige amazone klopte Shanice Roozeboom (Windsor) en Margriet Kruizinga (Wi-janda).

Marianne Boerema met Nizarmo. ©Steven Stegen

Het klassieke ZZ-parcours werd met ingebouwde barrage verreden. Zeven van de 16 gestarte combinaties bleven foutloos. Verrassend genoeg zat de heersend Drents kampioen Thomas Ogi daar niet bij. De ruiter uit Schoonoord kreeg met zijn kampioenspaard Wim één balkje en met zijn andere troef Westend liep de voor Stal Zoer rijdende Zwitser een weigering op in de driesprong.

Jur Vrieling liep eveneens een sneu foutje op in de driesprong, waardoor de ruiter uit Holwierde met Coasting de barrage aan zich voorbij moest laten gaan. Vrieling reed zijn internationale toppaard VDL Emmerton, waarmee hij in 2008 Nederlands kampioen was, buiten mededinging mee. Het oefenrondje verliep op rolletjes. ,,Emmerton had na de wedstrijd in Dublin pauze gehad. Volgend weekend komt hij in Lanaken aan de start en daarom was dit een prima gelegenheid om hem een parcours te laten springen.”

Marianne Boerema krijgt de eerste prijs. ©Steven Stegen

Vrieling had het in Veendam prima naar zijn zin en drukte met zijn paarden en ‘zijn’ stalamazones Claudia van Dijk en Suzanne Tepper een stempel op de Z-klasse, met de plaatsen één tot en met vijf. Maar een veel belangrijkere opgave wacht over een aantal weken in het Amerikaanse Kentucky, tijdens de World Equestrian Games. Vrieling is verrassend door bondscoach Rob Ehrens geselecteerd voor het nationale team. Hij gaat niet met Emmerton, maar met de nieuwe troef VDL Bubalu. ,,Het is ongelooflijk snel gegaan met dat paard. Hij had nog maar negen internationale wedstrijden gelopen.” Vrieling zegt vol vertrouwen naar het WK te gaan. ,,Ik ben alleen bang dat ik me misschien ga vervelen, want je bent tien dagen maar met één paard bezig.”

Winnares Marianne Boerema kijkt vooral vooruit naar het NIC in Assen. ,,Vorig jaar kon ik daar meedoen in de lichtere parcoursen, maar dit jaar hoop ik op het hoogste niveau mee te mogen doen. Ik heb al diverse internationale wedstrijden gereden en voor mijn gevoel ben ik er nu wel aan toe”, aldus de jonge amazone, die haar stallen flink gevuld heeft met goede paarden, maar de sport toch vooral als hobby ziet. Ze werkt naast de paarden nog 20 uur in een ruitersportzaak. ,,Ik moet er niet aan denken om alleen maar te rijden. Maar in het parcours ga ik altijd voor de overwinning. Ik hou vooral van hete paarden”, aldus Boerema.

Stegen.net