Donatien Schauly verrassende winnaar military Boekelo

Share
  • 17 oktober 2010 18:55

door: redactie, 17 oktober 2010 18:55

BOEKELO – De military van Boekelo heeft zondag een verrassende winnaar gekregen. De Franse ruiter Donatien Schauly bleek uiteindelijk de beste. De eventingruiter uit Frankrijk maakte op de slotdag zijn achterstand op de favorieten Mark Todd uit Nieuw-Zeeland en de Duitse wereldkampioen Michael Jung goed. Schauly, die voor het afsluitende springparcours nog vierde stond, reed op het paard Ocarina du Chanois.

De military van Boekelo heeft het afgelopen weekeinde vooral duidelijk gemaakt dat de Nederlandse eventingequipe weinig uitzicht heeft op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. ,,Zeer teleurstellend”, noemde bondscoach Martin Lips het optreden van zijn ruiters.

Alleen Raf Kooremans, nota bene een voormalige Belg, bleef met de 24e plek nog een klein beetje in de buurt van de internationale top. ,,Kooremans heeft het goed gedaan. Hij heeft enige aansluiting met de top. De reste telde in dit veld helaas niet mee. Sommigen lijken zich niet te beseffen dat ze aan een competitie meedoen. Dat kan zo niet langer”, foeterde Lips.

Todd, tweevoudig winnaar van Boekelo en tweevoudig olympisch kampioen, had na de cross van zaterdag de leiding. Michael Jung, onlangs bij de Wereldruiterspelen in Kentucky wereldkampioen geworden, stond met zijn paarden twee en drie. In de laatste proef maakten ze echter beslissende fouten. De 25-jarige Schauly, met een paard van pas acht jaar oud, profiteerde met een foutloze rit. In de cross had hij slechts een kleine tijdsoverschrijding gehad.

Drie serieuze valpartijen waren er zaterdag geweest. De Zweedse amazone Therese Haggsjo werd als eerste overgebracht naar een ziekenhuis in de omgeving. Daar bleek dat Haggsjo haar pols en haar bekken had gebroken. Haar landgenote Anna Nilsson moest eveneens naar het ziekenhuis. Ze bleek een hersenschudding te hebben. Ook de Engelse amazone Jeanette Brakewell werd vooral uit voorzorg per ambulance afgevoerd. Haar verwondingen vielen mee. Zij hoefde niet naar het ziekenhuis.

Voorzitter Robert Zandstra van de military verzekerde dat geen van de bij de valpartijen betrokken paarden blessures hebben opgelopen.

Stegen.net | ANP

Eindstand:
1. Schauly (Fra) Ocarina du Chanois 47,80
2. Todd (NZe) Landvision 50,00
3. Jung (Dui) River of Joy 50,20
4. Krajewski (Dui) After the Battle 50,40