WEG: Amerikaanse springruiters voorlopig aan kop

WEG: Amerikaanse springruiters voorlopig aan kop

5 oktober 2010 10:43 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

LEXINGTON – Marc Houtzager is het wereldkampioenschap in Kentucky maandag voortreffelijk begonnen. De springruiter uit Rouveen deed op de rug van de 10-jarige ruin HBC Tamino in de traditionele openingsrubriek, een snelheids- en wendbaarheidsparcours, met de allerbeste combinaties mee. Hij finishte foutloos na 74,73 seconden. Dat was uiteindelijk de zesde tijd. De Amerikaanse ploeg gaat in de landenwedstrijd aan de leiding.

Amerika staat voorlopig aan kop, mede door de mooie rit van McLain Ward met Sapphire. ©FEI/Peter Nixon

Geen van de andere Nederlandse WK-deelnemers nam alle hindernissen onberispelijk, maar met één fout (vier strafseconden) en een zeer behoorlijke eindtijd bleef de schade voor Harrie Smolders (Exquis Walnut de Muze), Eric van der Vleuten (VDL Groep Utascha SFN) en Jur Vrieling (Vdl Bubalu) beperkt. Voor debutant Jur Vrieling was het een bijzondere ervaring om op zo’n groot kampioenschap te rijden. Het Nederlandse team staat nu vierde en maakt nog volop kand op een medaille. Gastland USA gaat aan de leiding.

Houtzager vertelde na zijn succesvolle rit dat het lange wachten – er kwamen liefst 120 deelnemers aan de start – hem nog het zwaarst was gevallen. Toen hij eindelijk aan de beurt was, bij kunstlicht, viel de spanning van hem af. ,,Alleen op hindernis vijf hadden we even het geluk dat nodig is om je in de top van het klassement te handhaven. Top vijf was het doel, dus dat is aardig gelukt. Dat we snel waren is geen verrassing. Tamino is van nature een snel paard en daarvan heb ik ten volle kunnen profiteren.”

De Amerikanen excelleerden maandag voor eigen publiek. Mario Deslauriers was met zijn Nederlandse paard Urico de allerbeste. Hij snelde na 71,25 seconden door de finishlijn, ruim een halve tel eerder dan landgenoot McLain Ward met de Belgische merrie Sapphire. De Hongaar Sandor Szasz (Moosbachhofs Goldwing) bezet verrassend de derde plaats.

Stegen.net | ANP

Jachtspringen, eerste onderdeel WK:
1. Deslauriers (VSt) Urico 71,25 seconden
2. Ward (VSt) Sapphire 71,79
3. Szasz (Hon) Goldwing 73,24
4. Barrios (Ven) Lagran 73,42
5. Al Eid (SAr) Presley Boy 73,65
6. Houtzager (Ned) HBC Tamino 74,73
25. Smolders/Exquis Walnut de Muze 80,13
34. Eric van der Vleuten/VDL Groep Utascha SFN 81,55
38. Vrieling/Vdl Bubalu 82,00.

Landenklassement:
1. Verenigde Staten 5,69 strafpunten
2. Duitsland 9,80
3. Frankrijk 11,32
4. Nederland 11,33
5. Canada 11,93