Leon Thijssen wint Grote Prijs op JIM

Share
  • 21 november 2010 20:29

door: redactie, 21 november 2010 20:29

MAASTRICHT | STEGEN.NET

Leon Thijssen uit Baarlo heeft zondag in het MECC met Tyson de Grote Prijs van Maastricht gewonnen. De 42-jarige Limburger deed dat voor de tweede keer in zijn loopbaan, nadat hij in 2007 succesvol was met Nairobi. Willem Greve werd met Ukato tweede, voor Wout-Jan van der Schans met Seoul.

De BMC Grote Prijs van Maastricht was een pittige wedstrijd, waarin door het gehele parcours heen springfouten werden gemaakt. Daarnaast was de tijd krap, waardoor maar liefst zes combinaties met een strafpunt voor het overschrijden van de tijd aan de eindstreep kwamen. Acht combinaties hadden geen enkel probleem met de hindernissen of de tijd, waardoor een spannende barrage het vier dagen durende hippische evenement afsloot.

In die barrage moest Wout-Jan van der Schans uit Nijkerk als eerste van start en hij vroeg van zijn Eurocommerce Seoul een hoog tempo. ,,Ik wist dat ik als eerste starter alles moest geven, omdat er een aantal zeer snelle combinaties na mij kwamen. Misschien had ik achteraf hier en daar een galopsprong minder kunnen maken, maar toen ik door de finish kwam wist ik dat de ruiters die een poging zouden wagen mijn tijd te verbeteren echt heel hard moest gaan rijden. Dit paard Seoul heb ik sinds augustus ter beschikking van Stal Eurocommerce en het lijkt er op dat we elkaar liggen”, aldus Van der Schans, wiens rit uiteindelijk goed was voor de derde plek.

Leon Thijssen vroeg van zijn Tyson, genoemd naar de bokser Mike Tyson vanwege zijn onstuimige karakter, vanaf de startlijn direct een heel hoog tempo. ,,Vorig seizoen liep het al heel goed en dit jaar leek het ook een mooi seizoen te worden, totdat dit paard in Rotterdam een blessure opliep in zijn bilspier. Alsof de duvel er mee speelde staken toen ineens nog een paar kleine blessures de kop op. Tyson is daarvan nu helemaal hersteld en ik kon vanaf de startlijn gelijk een hoog tempo vragen. Deze hengst is enorm elektrisch, heeft een ruime galop en is uiterst wendbaar. Dat kwam mij in deze barrage enorm goed van pas en ik dook dan ook ruim een volle seconde onder de tijd van Wout-Jan”, aldus Thijssen.

Vervolgens deed Willem Greve uit Diepenheim met de KWPN goedgekeurde hengst Ukato (v. Stakkato) een zeer goede poging om de tijd van Thijssen te verbeteren. ,,Ik had de rit van Wout-Jan gezien en wist dat ik alles moest geven om die tijd te verbeteren. Vanaf het eerste moment werkte mijn hengst enorm mee en we gingen de risico’s vol aan, maar uiteindelijk kwamen we 0.22 sec. te kort op Leon”, aldus Greve.

Gert-Jan Bruggink uit De Lutte deed met zijn eigen fokproduct Andrea een nijvere poging om zich in de kop van het klassement te nestelen, maar noteerde een fout op de allerlaatste sprong. Jammer voor Bruggink, die door dat foutje – zijn rit was qua tijd goed voor de tweede plek – terugviel naar de zevende plaats, net voor Angelique Hoorn uit Wanneperveen, die met Audi’s Kimberley achtste werd.

Stegen.net | KNHS

Uitslag Grote Prijs 2010:

1. Leon Thijssen (Baarlo) – Tyson (Numero Uno x Voltaire) – 0 / 0 – 41.02
2. Willem Greve (Diepenheim) – Ukato (Stakkato x Literat) – 0 / 0 – 41.24
3. Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) – Eurocommerce Seoul – 0 / 0 – 42.02
7. Gert-Jan Bruggink (De Lutte) – Andrea (Marome NW x Voltaire) – 0 / 4 – 41.14
8. Angelique Hoorn (Wanneperveen) – Audi’s Kimlerly – 0 / 4 – 47.36