Hendrik-Jan Schuttert pakte zege in Twente Cup

Hendrik-Jan Schuttert pakte zege in Twente Cup

12 december 2010 12:54 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

HENGELO – De 28ste editie van de Tasche Staalconstructie Tubbergen Twente Cup voor springruiters is vrijdag gewonnen door Hendrik-Jan Schuttert. Met zijn pas zesjarige Zudith HS (Washington x Voltaire) raasde de Ommenaar op de finaledag in de winning-round over de hindernissen in een tempo dat alle concurrenten te machtig was. Op zijn tijd van 39,18 seconde bleef zijn clubgenote Anne-Liza Makkinga van de Heideruiters uit Ommen met Boeve’s Saforet nog geen tel achter (39,95). Makkinga bleef op haar beurt in de razend spannende eindstrijd Charlotte Verhagen met Willemijn (39,99) maar vierhonderdste seconde voor.

Hendrik-Jan Schuttert tijdens de prijsuitreiking. ©HippischTwente.nl

Parcoursbouwer Jos Brinkman stelde de deelnemers in het Hengelose ExpoCenter voor een pittige opgave. Vooral op de laatste hindernis sneuvelden veel ruiters en amazones. Dat hoefde nog niet meteen fataal te zijn, omdat een springfout in de eerste proef werd omgezet naar twee strafseconden voor de beslissende omloop. Meest opvallende afvaller in het eerste bedrijf was titelverdediger Bjorn Egberink, die met Hemmelhorst Cannon al op het eerste obstakel in de fout ging en zich daarna nog een misser permitteerde.

In de tweede ronde – met de beste vijftien combinaties uit de eerste manche – zette Harrie Wiering met Zojasper als zesde starter een tijd neer, waarop de concurrentie de tanden stuk mocht bijten: 40,01 seconde. Maar direct na hem dook Hendrik-Jan Schuttert als laatste Z-kandidaat onder zijn chrono met 39,18 seconde. Glenn Knoester bewees als ZZ-er dat het wel degelijk sneller kon dan Schuttert, maar in de haast tikte hij met de door Gert-Jan Bruggink opgeleide Acodetto een balk uit de lepels. Als voorlaatste starter leek Charlotte Verhagen een kansrijke poging te wagen Hendrik-Jan Schuttert beentje te lichten, maar ze was op de laatste meters toch niet snel genoeg. Na haar kwam Anne-Liza Makkinga nog dichter bij de Twente Cup, maar zij moest eveneens haar meerdere erkennen in Hendrik-Jan Schuttert.

Voor de Ommenaar betekende het dat hij drie jaar na zijn zege in 2007 met de toen eveneens zesjarige Up to Date opnieuw de Twente Cup in ontvangst mocht nemen. ,,Dat is later een goed paard geworden, hopelijk gaat het met deze ook die kant op”, aldus een glunderende Schuttert. ,,Dit is super, ik ben enorm blij. Vooral voor mijn paard, waarvan ik veel verwacht. In de winning round had ik een parcours in gedachten, waarvan ik dacht dat het heel moeilijk voor de anderen zou worden als ik dat zo zou rijden zonder al te gekke dingen te doen. Dat is er perfect uitgekomen. Zudith is een paard dat geen fouten maakt als je ze zelf niet begaat. Hij is extreem voorzichtig en een echte nulloper. Het was voor het eerst dat ik echt hard met ‘m reed. Dat kan ie dus ook.”

Stegen.net

Deel dit bericht