Bert-Jan Zuidema op herhaling bij Indoor Hartje Drenthe

  • 16 januari 2011 12:52
door: redactie, 16 januari 2011 12:52

BEILEN – Bert-Jan Zuidema heeft zaterdagavond voor de tweede keer de Grote Prijs van Beilen gewonnen. De ruiter uit het Drentse Linde toonde zich in de laatste rit van de barrage een koele kikker en deed met zijn paard Zirano wat er van hem werd verlangd. Hij reed onder de ogen van zijn begeleidster Jennie Zoer foutloos rond in 39.31 sec en dook daarmee bijna zeventiende van een seconde onder de tijd van Maaike Koopmans uit Fluitenberg. Zij verraste zich zelf door de tweede plek op te eisen. Zuidema en Koopman waren de enige twee deelnemers die foutloos bleven. Roel Meeuwes van de rijvereniging Meppel werd derde.

Bert-Jan Zuidema stuurt Zirano naar de overwinning. ©Horsefotografie

In de afgeladen manege van de organiserende vereniging Stroomruiters te Beilen, ontspon zich na het basisparcours een zeer aantrekkelijke barrage in het hoofdnummer van Indoor Hartje Drenthe. Daarvoor hadden zich vijf Z en twee ZZ combinaties weten te plaatsen.

Maar de eerste drie barragedeelnemers sneuvelden allen op hindernis vier. Joukje van der Meer met Heechhiem’s Zaralande, Anne de Vries met Wendy en Jos Hazelhoff met Victoria lieten op die hindernis een balk vallen. Het was Roel Meeuwes die als eerste foutloos over hindernis vier kwam, maar zijn paard VDO Vienna kwam niet feilloos over hindernis zes en ook hij incasseerde vier strafpunten.
Maaike Koopmans, de 22-jarige amazone uit Fluitenberg, was de eerste die foutloos bleef. Met Woman (v. Chin Chin) stuurde ze fraai over de hindernissen en klokte op de streep exact 41 seconden.

Met nog twee combinaties te gaan was zij al zeker van de derde plek. De na haar startende Claudia van Dijk (Froombosch) bleek niet in staat Koopmans achter zich te houden. Met maar liefst 16 strafpunten verliet ze de ring, waarna alleen Bert-Jan Zuidema met Zirano Koopmans van de winst kon afhouden.

Dat deed Zuidema en met hetzelfde paard als waarmee bij verleden jaar de Grote Prijs van Beilen op zijn naam schreef, kwam hij ook nu als snelste foutloze combinatie uit de barrage. ,,Ik wist dat ik kanshebber zou zijn, maar het moet natuurlijk allemaal wel lukken. Gelukkig ging het paard goed rond en wist ik onder de tijd van Maaike te blijven”, aldus de 30-jarige ruiter, die al twee jaar wordt begeleid voor amazone Jennie Zoer, de zus van topper Albert. Samen bekeken ze vooraf het parcours van de barrage. ,,Ik heb met Jennie het parcours goed doorgesproken en gekeken waar de winst gehaald kon worden. Door die wijze van werken, direct aan de kant van de ring, krijg je heel goed overzicht en dat heeft mij de winst gebracht”, liet de winnaar na afloop weten.

Maaike Koopmans kon tevreden terugkijken op haar tweede plek. ,,Dit had ik echt niet verwacht. Ik had gedacht dat Claudia van Dijk ook sneller zou rijden, maar ze maakte nogal wat fouten. Van Bert-Jan Zuidema had ik wel verwacht dat hij onder de tijd van mij zou blijven.” Verleden jaar werd Maaike Koopmans derde in de Grote Prijs van Beilen, met de snelste tijd. Alleen bleef ze toen niet foutloos. Dat bleef Zuidema verleden jaar wel. Het is wel bijzonder dat zowel Zuidema als Koopmans twee jaar achtereen bij de beste drie eindigden.

Eerder op de zaterdagavond werd de finale van het M-springen gehouden bij het concours hippique Indoor Hartje Drenthe. Daarin zegevierde Saskia Deknatel (Yde) met Wembley, terwijl Stroomruiter Bram van Es uit Beilen voor eigen publiek met Mumota’s Zuloma tweede werd. De Australiër Kirsten Neil eindigde met Voyka op de derde plaats.

Stegen.net

Uitslag Grote Prijs van Beilen na barrage:
1. Bert-Jan Zuidema, Zirano, 0 ftn., 39,31 sec.
2. Maaike Koopmans, Woman, 0 ftn., 41,00 sec.
3. Roel Meeuwes, VDO Vienna, 4 ftn., 35,69;
4. Anne de Vries, Wendy, 4 ftn., 40,52;
5. Jos Hazelhoff, Victoria, 4 ftn., 41,55 sec.;
6. Joukje van der Meer, Heechhiem’s Zaralanda, 4 ftn., 43,27;
7. Claudia van Dijk, Van Dijks Roof Wednesday, 16 ftn., 55,7 sec.