Springruiters gedeeld vijfde in La Baule

  • 14 mei 2011 17:19
door: redactie, 14 mei 2011 17:19

LA BAULE – De gedeelde vijfde plaats. Meer zat er voor de Nederlandse springruiters niet in tijdens de eerste landenwedstrijd van de FEI Nations Cup van dit seizoen. In het Franse la Baule wonnen de Ieren en werd België knap tweede.

Jur Vrieling reed met VDL Bubalu weer een sterke wedstrijd.

De vijfde plaats van Oranje had in theorie ook de derde plaats kunnen zijn, als tenminste de ‘fout’ die Sterrehof’s Opium met Marc Houtzager op de sloot zou hebben gemaakt niet was toegekend. De jury was echter gedecideerd: Opium zou met de kogel toch het lint hebben geraakt van de sloot.

In de eerste manche ging Nederland sterk van start met een subliem foutloos parcours van Vincent Voorn met de schimmel Audi’s Alpapillon-Armanie (v. Aldato). In de tweede omloop leken de jaren te tellen bij de schimmel, die vier balken kreeg. De tweede Nederlandse combinatie, Eric van der Vleuten, noteerde met de bruine merrie VDL Groep Utascha SFN (v. Lux) in de eerste manche twee springfouten, maar realiseerde in de tweede omloop een foutloos parcours.

Jur Vrieling

De derde starter voor Nederland was Jur Vrieling uit Holwierde met de hengst VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet). ,,Wat is dit een tophengst!”, was de eerste reactie van Vrieling, toen hij na de tweede manche het parcours had verlaten. ,,In de eerste manche sprong Bubalu fantastisch en was super te rijden. Ik kon hem bijna op de centimeter plaatsen. De enige keer dat dit in de eerste manche niet lukte was op de oxer na de sloot. Daar kwamen we iets groot bij, maar de hengst heeft enorme moyennes en haalde het gemakkelijk. Gek genoeg kwam in de tweede keer wel heel mooi passend bij de hindernis en toen toucheerde hij deze net te zwaar, waardoor ik een springfout opliep. Jammer, maar ik ben super tevreden”, aldus de nuchtere Groninger, die met een totaal van vier strafpunten over de beide omlopen een steunpilaar bleek voor het team.

Marc Houtzager uit Rouveen had de zware opgave om in de tweede ronde foutloos te blijven, want dan zou Nederland deze openingswedstrijd winnend kunnen afsluiten. Nederland stond dan op 8 springfouten uit de eerste en vier uit de tweede op een totaal van 12, terwijl de winnende Ieren de wedstrijd afsloten met 13 strafpunten. Op de sloot veerde het kogelgewricht van de KWPN goedgekeurde hengst Sterrehof’s Opium net iets te ver door, waardoor er de afdruk van de bal van de hoef op het witte markeringslint zichtbaar was. Dat was de eerste fout en daarna noteerden Houtzager en Opium nog een springfout op de tricky steilsprong, waar vele combinaties een fout noteerden. Door deze twee springfouten zakte Nederland van de virtuele eerste plek terug naar de met de Amerikanen gedeelde vijfde plek.

Stegen.net | KNHS

Uitslag Nations Cup La Baule:

1. Ierland – 13
2. België – 15
3. Duitsland – 16
4. Groot-Brittannië – 18
5. USA – 20
5. Nederland – 20
– Vincent Voorn (Dinteloord) – Audi’s Alpappillon-Armanie (v. Aldato) – 0 – (16)
– Eric van der Vleuten (Mierlo) – VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) – 8 – 0
– Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) – 0 – 4
– Marc Houtzager (Rouveen) – Sterrehof’s Opium (Polydor x Bormio) – (9) – 8
7. Frankrijk – 22
8. Denemarken – 33 en ret. 2e ronde