Jonge garde domineert Outdoor Gelderland

Share
  • 13 juni 2011 20:22

door: redactie, 13 juni 2011 20:22

DE STEEG – Maikel van der Vleuten heeft maandag de Grote Prijs van Gelderland gewonnen. De jonge ruiter uit Mierlo, onlangs doorgedrongen tot het olympisch kader van bondscoach Rob Ehrens, was met VDL Groep Sapphire (v. Mr. Blue) de beste in de barrage. Shane Breen uit Ierland werd met Carmena tweede. De derde plaats was opnieuw voor een Nederlander, Patrick van der Schans met Tum-Tum.

Elf combinaties plaatsten zich voor de extra rondgang. Drie van hen bleven daarin opnieuw foutloos. Uitgerekend op de verjaardag van zijn vader en trainer Eric van der Vleuten was Maikel van die drie ook nog eens de snelste. Ook Van der Schans, die als derde eindigde, is een ruiter die het vak van zijn vader leerde. Patrick is de zoon van routinier Wout-Jan van der Schans.

Maikel van der Vleuten wint met Sapphire in De Steeg. ©Jacob Melissen

Van der Vleuten junior is bezig aan een succesvol seizoen. Begin deze maand maakte hij in Sankt Gallen deel uit van de nationale equipe die een wedstrijd om de Nations Cup won. Bij een wedstrijd in de Champions Tour in Valencia werd hij derde. Die successen behaalde hij met Verdi, een ander paard uit zijn stal. Hij drong inmiddels door tot de hoofdselectie van de springruiters, waardoor Van der Vleuten kans maakt op deelname aan de Olympische Spelen van 2012.

Met zijn zege hield Maikel van der Vleuten de traditie in ere dat de Grote Prijs van Gelderland door een Nederlandse ruiter wordt gewonnen. ,,Ik had zaterdag al een goed gevoel toen we dubbel nul bleven in een pittige 1.50 m. rubriek. In de barrage daarvan heb ik behoudend gereden en werd zesde. Deze Grote Prijs vond ik optisch moeilijk, waarbij de driesprong iets heuvelop gebouwd stond, wat veel kracht van de paarden vergde. In de barrage heb ik getracht snel te rijden. Mijn vader had me gewezen op een route voor het water langs, maar dat was voor mij geen optie. “, aldus de jeugdige Van der Vleuten.

Ook de jonge Patrick van der Schans, zoon van Wout-Jan, was dik tevreden. ,,Voor mij was het al fantastisch dat ik foutloos wist te blijven, waardoor ik me plaatste voor de barrage. Ik heb niet zo veel ervaring als de andere barrageruiters en ik wist dat er een aantal snelle combinaties na mij kwamen. De tijd van Maikel was op voorhand voor mij en mijn paard onhaalbaar, waardoor ik besloot een nette foutloze ronde af te leggen en dan maar kijken waar ik zou eindigen. Dat dit de derde plek is geworden is mooi meegenomen!”, aldus Van der Schans jr.

De enige combinatie die wel binnendoor kroop en daarbij en passant over een paar bloembakken diende te springen was Jur Vrieling uit Holwierde. Uiteindelijk was hij met VDL Emmerton een fractie sneller dan Maikel van der Vleuten, maar hij tikte wel de palen van de allerlaatste hindernis naar beneden. Nathalie van der Mei uit Makkinga, die zich met de hengst Ultimo voor de barrage had geplaatst, kreeg te maken met een struikelend paard. In de wending probeerde Van der Mei heel scherp naar links te wenden. Daardoor verloor het paard even zijn balans, waardoor de amazone tot zandruiter werd gedegradeerd.

Stegen.net | KNHS