Dagmar Koelma grijpt Friese dressuurtitel

  • 15 augustus 2011 17:05

door: Annet Koning, 15 augustus 2011 17:05

GORREDIJK – Ze zijn klein van stuk, maar groot qua prestatie: Dagmar Koelma en haar 28 jaar oude Don Juan, die in de ponymaat valt, wisten afgelopen zaterdag de Friese kampioenstitel binnen te halen in de klasse Z2.

De eerste proef werd gewonnen door Marjolein Noppert met haar Socrates. De combinatie wist hier met 65.15% een flink gat te slaan naar de rest. Ze werden gevolgd door vier combinaties met een score in de 62%. Als tweede geplaatst was de jonge combinatie van Karlien Hatzman en Ionus, die net geen 63% wisten te behalen. Miriam Hollander en Revanche kregen een derde plek toegewezen en hier volgden Dagmar Koelma en Don Juan. Veel jong talent reed mee in deze klasse, waaronder ook de als zesde geplaatste Lotje de Groot. Maar door de slechte kwaliteit van de bodem was het hier toch de ervaring die de doorslag gaf.

Dagmar Koelma en Don Juan tijdens de prijsuitreiking. ©Annet Koning

Dit werd helemaal duidelijk in de kür op muziek, met daarin de tien beste combinaties aan de start. Door de kwaliteit van de bodem en ervaring in het rijden van de kür op muziek werd het gehele klassement door elkaar geschud. Dagmar Koelma was in de kür op muziek de beste. Alle lijnen en overgangen op de muziek waren goed getimed en wat niet geheel onbelangrijk was dat Don Juan onverstoorbaar doorliep, zonder onregelmatigheden. Hierdoor mochten ze 65,81% noteren. Hier werd ze gevolgd door Lotje de Groot, die ook sterk terugkwam in de kür en hier met 65,25% steeg in de einduitslag. Marjolein Noppert kwam in de kür helaas niet verder dan een zevende plek, waardoor ze haar leidende positie in de tussenstand moest afstaan.

Uiteindelijk waren het dus Dagmar Koelma en Don Juan die het kampioenslint overhandigd kregen met een gemiddelde score van 64,08%. Zij zullen Friesland gaan vertegenwoordigen op het KNHS-kampioenschap op 10 september in Ermelo. Reservekampioen van Friesland werd Marjolein Noppert met 63,83% en de derde plek was voor Miriam Hollander met 63,47%. De top drie mag naar het NK in Ermelo.

De Z1 werd gedomineerd door de Friese paarden: plek 1, 2 en 3 werden door zwarte parels bezet. De overwinning ging hier naar Harmina Holwerda met Petrus. Zij mochten een score noteren van 66,03%. Na het verrijden van de eerste proef werd er besloten om de finale proef niet te laten rijden. Dit zorgde wel voor enige verwarring, snel gevolgd door blijdschap. De juryleden Mevr. Heuvel en Dhr Groen hadden enig verschil in de punten, maar voor hen was het wel duidelijk wie de winnaar was. Een tweede plek was hier voor NK Indoor Reserve Kampioen M2 2011 Bennie van Es met zijn Siebe. Hij werd gevolgd door Ieke Baukje Annema. Beiden mochten een score noteren boven de 64%.

In de M2 was ook meteen de eerste proef doorslaggevend en die werd gewonnen door Janet Jorritsma met Allure. De tweede plek en daarmee het reservekampioenschap was voor Mellanie Welles en haar Zander.

Voor de Klasse M1 werd er wel een finale verreden, omdat er ‘s ochtends in twee banen werd gereden. Bennie van Es en Jody Bakker werden in die proeven eerste en mochten verder strijden in de finale. Daarin was het Jody Bakker die aan het langste eind trok en dus als kampioen uit de bus kwam. Bennie van Es moest haar nipt voor laten gaan, maar mocht wel zijn tweede reservekampioenschap noteren voor deze dag. In de klasse L2 werd ook een finale gereden en deze werd gewonnen door Lucie Boelens met Allana met een nette score van 64,50%.

Stegen.net