Jeroen Dubbeldam komt op CHIO net te kort

Share
  • 28 augustus 2011 20:11

door: redactie, 28 augustus 2011 20:11

ROTTERDAM – Wat was Jeroen Dubbeldam zondag in het sluitstuk van het CHIO Rotterdam dicht bij de zege. De ruiter uit Weerselo reed met BMC Van Grunsven Simon een prachtige barrage, maar de Twentse combinatie moest 0.8 seconde toegeven op winnares Beezie Madden met Coral Reef Via Volo. Zij nam de hoofdprijs van 50.000 euro mee naar huis.

Van de 47 starters plaatsten zich tien voor de barrage. Dat hadden er twee meer kunnen zijn, maar Jos Lansink en de Spanjaard Julio Arias noteerden in het basisparcours een enkel strafpunt voor het overschrijden van de toegestane tijd. Naast Dubbeldam had voor Nederland ook Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten zich geplaatst voor de barrage met de fabuleus springende goedgekeurde KWPN-hengst VDL Groep Verdi.

De jonge Van der Vleuten ging ook zeer voortvarend van start, maar moest op de insprong van de dubbel een fout accepteren, waardoor hij uiteindelijk als achtste eindigde. Vader Eric van der Vleuten met VDL Groep Utascha SFN en Gert-Jan Bruggink met Primeval Wings eindigden als 13de en 14de, terwijl Leopold van Asten met VDL Groep Quinara door een langzamere tijd als 20ste eindigde, net voor de als 22ste eindigende Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze, het paard waarmee hij op zaterdag nog het Rabobank Kampioenschap van Rotterdam op zijn naam had geschreven.

Grootste pechvogel in het basisparcours was Sabrina van Rijswijk uit het naburige Boskoop, die als ruiter uit de agglomeratie Rotterdam tijdens dit CHIO van start mocht gaan. Zij bleef foutloos, tot de allerlaatste hindernis, en die werd ook nog eens zeer licht getoucheerd. Toch viel de bovenste paal. Daarbij kwam nog een minieme overschrijding van de tijd, waardoor zij met vijf strafpunten als 27ste eindigde.

Voor Beezie Madden was het de tweede maal dat zij de Grote Prijs van Rotterdam wist te winnen. In 1999 schreef zij deze klassieker in de springsport ook al op haar naam met Innocence. ,,Het is ongelooflijk welk een ontwikkeling onze sport sinds die tijd heeft doorgemaakt. Kijk alleen maar eens naar de bodem. Zonder deze all weather bodem zou het onder deze extreme weersomstandigheden met zware regenval op een graspiste onmogelijk zijn geweest onze sport op een voor de paarden verantwoorde wijze te doen laten plaatsvinden”, aldus Madden, die vertelde dat zij na het lopen van het parcours haar plan had opgemaakt hoe zij het zou rijden en daarin, na het zien van een aantal combinaties, niets in had veranderd.

Jeroen Dubbeldam veranderde wel iets in zijn planning, maar dat was al tijdens het lopen. ,,Ik dacht in eerste instantie de afstand tussen de sloot en de dan volgende oxer te moeten overbruggen in zes galopsprongen, maar besloot dat na nog een keer lopen te veranderen in vijf en dat pakte voor mij perfect uit.”

Parcoursbouwer Santiago Varelo bouwt ook op het EK over drie weken in Madrid en hij vertelde veel geleerd te hebben van deze week in Rotterdam. ,,Het gebeurt niet vaak dat je als Spaanse parcoursbouwer voor de beste ruiters en paarden van de wereld kunt bouwen. Dat was leerzaam en ik zal deze ervaringen ook zeker gebruiken in mijn parcoursen tijdens het EK”, aldus Varelo.

Jeroen Dubbeldam vond dat hij in Rotterdam een topweekeinde had beleefd. ,,BMC Van Grunsven Simon sprong zowel in de landenwedstrijd als in de Grote Prijs zeer goed. Ik merk aan mijn paard dat de grote vorm richting het EK aanstaande is. Dat geldt niet alleen voor mij, maar feitelijk voor alle paarden die vrijdag in de landenwedstrijd van start zijn gegaan. Oké, de eerste manche was niet sterk, maar in de tweede manche hebben we ons uitstekend gerevancheerd. Ik denk dat het een geruststellende gedachte is dat de paarden richting het EK in vorm lijken te zijn”, aldus Dubbeldam.

Stegen.net | KNHS

Uitslag Grote Prijs:

1. Beezie Madden (USA) – Coral Reef Via Volo (v. Clinton) – 0 / 0 – 38.31
2. Jeroen Dubbeldam (Weerselo) – BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) – 0 / 0 – 39.11
3. Carsten-Otto Nagel (Dui) – Corradina – 0 / 0 – 40.33
8. Maikel van der Vleuten (Mierlo) – VDL Groep Verdi (v. Quidam de Revel x Landgraf I) – 0 / 4 – 40.12
13. Eric van der Vleuten (Mierlo) – VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro ) – 4
14. Gert-Jan Bruggink (Weerselo) – Primeval Wings (v. Lexicon) – 4
20. Leopold van Asten (Duizel) – VDL Groep Quinara – 4
22. Harrie Smolders (Hooge Mierde) – Exquis Walnut de Muze – 4