archief
contact
+31 6 53239630

Jeroen Dubbeldam met Utascha SFN vijfde op CHIO Rotterdam

ROTTERDAM De 65e editie van het CHIO in Rotterdam kreeg zondag een Duitse winnaar: Philipp Weishaupt met Monte Bellini. Beste Nederlander in de Grote Prijs was Jeroen Dubbeldam. Hij stuurde Utascha SFN naar een fraaie vijfde plaats.
Jeroen Dubbeldam Utsacha SFN

Jeroen Dubbeldam is zondag vijfde geworden in de Grote Prijs van de Haven van Rotterdam. Met Utascha SFN was de olympisch kampioen van Sydney 2000, onlangs wel winnaar van Outdoor Gelderland, daarmee de beste Nederlander. Winnaar werd de Duitser Philipp Weishaupt, die met Monte BellinI eveneens foutloos bleef in de barrage maar sneller was dan Dubbeldam. De Fransman Yves Bost werd tweede, vóór zijn landgenoot Kevin Staut.

Onder de tien kandidaten voor de barrage was ook Gert-Jan Bruggink. De Nederlands kampioen kreeg met Primeval Dejevu last van materiaalpech, zijn teugel brak af, en eindigde als laatste.

CHIO Rotterdam Jeroen Dubbeldam Utsacha SFN
Jeroen Dubbeldam en Utascha SFN op weg naar de vijfde plaats in Rotterdam. ©Jacob Melissen

Weishaupt stelde de premie van 50.000 euro in de slotrit van de finale van het 65e CHIO zeker. Daarin verbeterde hij de tijd van routinier Bost, 33,72 tegen 34,11.

De zege van Weishaupt kwam niet als een verrassing. In de landenwedstrijd van vrijdag had hij zijn paard als een van de weinigen ook al twee keer foutloos rondgestuurd, waarmee hij de basis legde voor de zege van Duitsland. Ook daarin kwam Nederland niet op het podium.

Dubbeldam ging in de barrage niet tot het uiterste, met het paard dat hij met overleg aan de internationale top aan het brengen is. Hij was wel blij met de prestatie van het dier. ,,Utascha heeft fantastisch gedaan hier. Ik heb in de barrage bewust twee galopsprongen meer gemaakt dan de anderen. Daardoor was ik niet de snelste. Toch ben ik zeer tevreden.”

Vorig seizoen nog eindigde Rotterdam voor Dubbeldam in een deceptie. Na een tegenvallend optreden besloot hij zijn paard terug te trekken voor de Olympische Spelen van Londen 2012. ,,Dat was toen”, keek hij terug. ,,Daar ben ik nu geen moment meer mee bezig. Onlangs in Arnhem won ik met Utascha de Grote Prijs, hier ging het heel goed. Er is veel vertrouwen tussen ons, dan komen de prestaties vanzelf. Dat is waar ik nu mee bezig ben.”

Verrast

De uiteindelijke winnaar de Duitser Philip Weishaupt was zelf verrast over de winst. ,,Ik weet dat Monte Bellini heel kort kan draaien, maar had op voorhand niet verwacht dat ik snelle combinaties die nu achter me staan in het klassement zou weten voor te blijven”, aldus Weishaupt. Van de 50 combinaties bleven er tien foutloos en noteerden maar liefst 19 combinaties strafpunten voor het overschrijden van de tijd. ,,Of dat een probleem is hangt af van wat voor paard je hebt”, vertelde Weishaupt, die ook deel uitmaakte van de Duitse equipe die in Rotterdam de landenwedstrijd won.

Fotogalerie CHIO 2013
[nggallery id=12]

Total
0
Shares
gerelateerde berichten
Total
0
Share