Home » Vai Bruntink rijdt Anne Beth naar titel
dressuur

Vai Bruntink rijdt Anne Beth naar titel

HAREN – Vai Bruntink was zaterdag de beste in de Z2-dressuur tijdens het Gronings kampioenschap in Haren. De 26-jarige amazone, verbonden aan Stal Laarakkers in Winschoten, pakte de titel met de zesjarige merrie Anne Beth (v. Cabochon).

Bruntink begon sterk en won de reguliere proef. Haar merrie is met haar zes jaar nog wat onervaren, maar het paard beweegt makkelijk en heeft veel potentie. Deze combinatie was lang in de race voor een ticket voor het WK jonge dressuur paarden in Verden, dat binnenkort van start gaat. Ze behaalde, onder toeziend oog van fokker/eigenaar Van Norel, die meerdere fokprodukten goed zag presteren, 227 en 224 en stond bij beide juryleden als tweede geplaatst. Jurylid mw Jorna had 237 over voor de proef van Annet van der Velde, terwijl bij jurylid mw Arkema de teller bleef staan op 210 (7) en dit bleek genoeg voor een voorlopige tweede plaats.

Vai Bruntink met Anne Beth (v. Oscar). ©Sjoert Pegge/Sjoert.com

Callista Leeuwerke werd derde en bij haar het omgekeerde: 216 (7) en 225 (1). Mark van de Donk volgde op plaats vier met 220 en 216 punten. Opvallend was dat titelverdediger Jarmilla Peterson op plaats acht stond en zich net wist te plaatsen voor de kür.

In de kür, die helaas voor paard en ruiter aan het einde van de dag werd verreden, werd het klassement flink doorelkaar geschud. Het niveau was erg wisselend, zowel van muziek als rijtechnisch.

Kür

Als eerste ging Jarmilla Peterson met Don Chello van start in de afsluitende kür, ze behaalde 67% en klom in het eindklassement op naar plaats vier. Annet v.d. Velde zakte van plaats twee naar zeven, ze behaalde 63.30 en kwam in het eindklassement op de vijfde plaats.
Helaas voor Callista Leeuwerke nu ook weer veel puntenverschil, 261 (4) bij dhr Jager en 282 (1) bij dhr Van Es. Uiteindelijk wist ze met haar zeer fraaie vos de derde plaats te behalen.

Mark v.d. Donk reed een zeer fraaie kür, waarbij de originele lijnen en zeer aansprekende en goed ondersteunende muziek opvielen. Hij behaalde de hoogste kür score van 69% en werd reserve kampioen. Vai Bruntink behield de leiding en werd kampioen met een score van 68.88 in de kür.

Ook de Z1 werd een spannende strijd, waarbij ook hier weer sprake was van alles bepalende juryverschillen.
Aan de leiding ging Natascha Veen met Wimbledon, ze scoorde met de Cabochon ruin 228 en 218. Hilda Luiten volgde met de volle zus van Wimbledon Venice, ze scoorde 222 en 221, op plaats drie volgde Corrie Rave met haar schimmel Aragon W, met scores van 225 en 211. Nog net een plaats voor de finale (zes combinaties) behaalde Jarmilla Peterson met Woody 220 (4) 207 (14).

Het werd een verrassende finale waarin veel paarden last van spanning hadden door de dugout die net bij a stond. Het paard van Corrie Rave wilde er met geen mogelijkheid langs waardoor ze niet eens kon starten. Ook Hilda Luiten kreeg hier wat spannings fouten en scoorde 210 en 212 wat later genoeg bleek voor de reserve titel met een eindtotaal van 63.61%. Natascha Veen reed een nette proef, maar kreeg een wisselende beoordeling 202 (3) 225 (1), maar met een eindscore van 64.19% kon haar de titel niet meer ontgaan. Zuur was het voor Jarmilla Peterson die wel de finale op haar naam schreef maar ook hier weer erg veel verschil in beoordeling had 219 (1) 208 (5). Haar eindtotaal was 62.79% en daarmee werd de amazon uit Wedde uiteindelijk derde.

M2

In de M2 was de titel voor Annemarie Tiktak, die al een zeer sterk seizoen achter de rug heeft. Ze behaalde met Wonder Lady 63.33%. De pas gepromoveerde Daniëlle Moek had zich geplaatst met twee paarden voor de finale. Ze werd  verrassend reservekampioen met de sterk bewegende Adventure. Ook de jeugdige amazone Nienke Wiersema behaalde met haar Fries Jelte vd Hennemaheerd een ticket voor Ermelo.

In de klasse M1 was de titel voor Dirma Doll. De stalamazone van Adelinde Cornelissen behaalde met de chique Sunnyboy ruin Amaretto 66.58%. Vorig jaar werd de combinatie reservekampioen van Nederland in de L2. Hierna volgde pech, het paard was een lange periode geblesseerd, maar is bezig met een sterke comeback. De reserve titel ging naar Babushka, gereden door Linda Kouwenhoven. De grote en royaal bewegende schimmel van stal Laarakkers had zich ook al geplaatst voor de Pavocup in Ermelo.

De L2 werd verrassend gewonnen door de jeugdige Jorien Bakker. Ze vormt sinds kort een combinatie met Ushi en behaalde 64. 83% .Tweede werd Monique Vos met de zeer chique hengst Coeroeni, met 63%. Over de proef van Bronno Bloem waren de meningen verdeeld 181(10) 190(2), maar de behaalde 61,83% waren nog wel voldoende voor plaats drie. Opvallend was dat in deze klasse de winnaars van de eerste proef niet hoog in het eindklassement stonden. Alleen in deze klasse begonnen de ruiters met een schone lei aan de finale.

Stegen.net

over de auteur

redactie

De redactie van Stegen.net bericht sinds 1995 over de paardensport, met het accent op Noord-Nederland.

Heb je tips en/of aanmerkingen of verbeteringen, meld die dan op info@stegen.net