Willem Greve voert Twents feestje in Wierden aan

Share
  • 6 november 2011 14:10

door: redactie, 6 november 2011 14:10

WIERDEN
Het was een avond, die van begin tot eind boeide en die de winnaar kreeg die ze verdiende. Willem Greve trok uiteindelijk met de merrie Sonate aan het langste eind na een zinderende barrage in de strijd om de Nijwa Grote Prijs van Wierden. Achter hem completeerden vier Twentse ruiters het succes van het oostelijke springen. Stephanie Brugman met Qwinto, Chantal Regter met Aragon, Gerben Morsink met Carthino Z en Wim Schröder met BMC Claire maakten de topvijf in het eindklassement vol.

Willem Greve met Sonate. ©Roos Meertens

Voor Willlem Greve klonk na afloop het Wilhelmus, maar in de uit zijn voegen barstende manege De Vossenbos had het evengoed het Twents volkslied kunnen zijn. Want na de vier buitenlanders in de barrage, die allemaal een fout maakten, stonden van de zeven Nederlanders die een gooi deden naar de hoofdprijs uitgerekend vijf Tukkers op een rij tijdens de prijsuitreiking. Ze waren ook de enigen die alle balken lieten liggen. Een uitslag, die zijn weerga in de historie van 35 jaar Indoor Wierden ongetwijfeld niet kent. Hoe spannend het was blijkt uit de tijden van de deelnemers aan de barrage. Tussen de nummers een en tien zat een marge van slechts 1,27 seconde.

Voor Willem Greve, binnenkort echt Markeloër, was het zijn derde zege in Wierden van dit weekeinde en natuurlijk de mooiste. Ook al omdat de eigenaren van zijn winnende merrie voor het eerst een wedstrijd van zijn berijder aanschouwden. De familie Jongens uit Baarland mag vaker komen. ,,Sonate is een heel delicate merrie, die ik hier vorig jaar voor het eerst heb gereden. De eigenaren hebben haar als veulen gekocht en ze heeft eerder gereden onder Judith Ribbels en Marcel Beukers. Sonate kan gruwelijk springen. Ze deed het prima in de Z en de ZZ en ik heb haar daarna meegenomen naar Paderborn en Münster waar ze ook super sprong. Toen Ukato geblesseerd raakte, heb ik haar naar voren geschoven. Okay, Wierden is een gaatje lager, maar je kunt zien dat ze het heel goed heeft opgepakt. Ze heeft heel veel potentie, al is ze soms ook zomaar helemaal de weg kwijt en kan ze compleet het overzicht verliezen. Het is wel mooi dat ook de eigenaren haar heel veel vertrouwen geven. Vanavond kwam alles samen.”

Kirsten Rikkert trad zaterdagavond in de voetsporen van haar coach Robert Vos als winnaar van de ‘kleine’ Grote Prijs van Wierden. In de finalerubriek van de Small Tour won de Enterse met haar twaalfjarige bruine ruin Sorrento RAG (v. Kingston) als laatste starter van de zes deelnemers in de barrage met haar tijd van 40,31 seconde. Dat was ruim twee seconden sneller dan de Australiër Scotty Barclay met Talinka 5, de enige die net als Rikkert foutloos bleef. De derde plaats was voor Erika Lickhammer met Quashimir van Westuur. Achter de Zweedse eindigde Peter Geerink met Zidane als vierde met een springfout.
[Stegen.net]