Bert-Jan Zuidema weer winnaar ‘Hartje Drenthe’

Share
  • 15 januari 2012 12:00

door: redactie, 15 januari 2012 12:00

BEILEN
Voor de derde keer op rij heeft Bert-Jan Zuidema de Grote Prijs Indoor Hartje Drenthe op zijn naam geschreven. In de manege van de organiserende vereniging Stroomruiters sloeg de ruiter uit Linde zaterdagavond in de voorlaatste rit van de barrage toe. Hij verbeterde de tijd van Yvonne van Dijk uit Veendam met maar liefst Ă©Ă©n seconde. De na hem startende Niels Mulder ui Langezwaag maakte een fout, waardoor Zuidema zijn trilogie kon voltooien.

Bert-Jan Zuidema rijdt Zepp naar de zege in de slotrubriek van Indoor Hartje Drenthe in Beilen. ©horsefotografie

Bert-Jan Zuidema rijdt Zepp naar de overwinning. ©horsefotografie

Zowel in 2010 als in 2011 wist Bert-Jan Zuidema de overwinning te pakken op het concours hippique Indoor Hartje Drenthe. Beide malen was dat met Zirano. Ook dit jaar kwam Zuidema naar Beilen, ditmaal met zijn paarden Zepp en Welcome V en ook nu weer greep de springruiter uit Linde de winst. Nu met Zepp (v. Numero Uno). ,,Ik wist dat Yvonne van Dijk snel had gereden, maar voelde me zeker niet kansloos. Je moet je echter niet laten opjagen, maar vooral je eigen ritme rijden. Zepp maakt veel meters en is snel, dat weet ik en daar hoop je het uit te halen.”

Het gelukte Zuidema om de snelle Yvonne van Dijk in de barrage te kloppen, met een volle seconde. Van Dijk had met Boter’s Winette (v. Manhattan) een tijd van 38.91 neergezet en velen dachten dat daarmee de winst veilig was gesteld. Maar in een rit met korte wendingen en flinke galopspringen liet Zuidema de klok op 37.91 stil staan. Daarmee was hij voor de derde maal op rij winnaar. Lachend nam hij de hoofdprijs in ontvangst.

De 31-jarige Zuidema koos bewust om in Beilen aan de start te komen. ,,Het is geen straf om hier te rijden. De organisatie heeft alles heel goed voor elkaar en ik kan hier met veel jonge paarden starten. Dat is de reden waarom ik voor Beilen koos”, aldus de winnaar, die eventueel ook naar het concours in Drachten had gekund, dat dit weekend eveneens werd gehouden. ,,Indoor Hartje Drenthe is een concours waar je talentvolle paarden goed kunt uitbrengen. Ik heb Zapp nu bijna drie jaar onder het zadel en zie dat de successen beginnen te komen.”

Waar Zuidema al drie jaar over zijn winnende paard kan beschikken, zit Yvonne van Dijk amper vier maanden op de rug van Boter’s Winette. ,,Het paard is van de familie Hadderingh uit Gieten en ik heb het nu op stal. Ik merk de laatste paar weken dat we elkaar goed binnen aan te voelen en dat bewijst zich nu met de tweede plek.” Yvonne van Dijk was heel eerlijk door toe te geven dat het gat met Bert-Jan Zuidema groot was. ,,Het lijkt niet veel, één seconde, maar in dit parcours is dat best een groot gat. Ik had misschien op enkele punten iets sneller kunnen gaan, maar daarmee had ik in zijn totaliteit geen seconde sneller gereden. Nee, Zuidema is terecht winnaar.”

De barrage werd verreden door elf combinaties, zowel Z als ZZ deelnemers. Zij wisten in het 31-deelnemers tellende startveld foutloos te blijven in het basisparcours. In de barrage bleven er slechts vier combinaties zonder strafpunten. De derde plek ging naar Jasmijn Kloet ui Grolloo en vierde werd Iris van Strik uit Rouveen. De andere zes barragedeelnemers bleven niet zonder fouten.

Tevredenheid

Stroomruitersvoorzitter Willem van Es keek met tevredenheid terug op het 24-ste concours hippique Indoor Hartje Drenthe. ,,Dit is fantastisch verlopen. Je merkt aan de inzet van de ruiters dat ze hier graag rijden en daarmee geven ze het publiek prachtige wedstrijden. Volgend jaar willen we hier iets moois van maken. Dan bestaat het concours 25 jaar en dat moet een mooi feest worden. Daarnaast hopen we onze tweede manege gereed te hebben, zodat we de ruiters nog betere faciliteiten kunnen bieden”, aldus Willem van Es.
[Stegen.net]

Bekijk hier de rit van Yvonne van Dijk en Boter’s Winette, die tweede werden